ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ενσυνειδητότητα "θεραπεύει" άγχος και κατάθλιψη

25 Φεβρουαρίου 2020, 09:05

images

Ερευνητές των πανεπιστημίων Yale, Columbia και Dartmouth που έκαναν δημοσίευση στο Social Cognitive and Affective Neuroscience, αναφέρουν ότι τα οφέλη της ενσυνειδητότητας, δηλαδή της αποδοχής μιας κατάστασης χωρίς κριτική, είναι μεγάλα στην αντιμετώπιση διάφορων ψυχολογικών παθήσεων όπως είναι το άγχος και η κατάθλιψη. 

Όπως εξηγεί ο Δρ Hedy Kober, αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο Yale και ένας εκ των συγγραφέων, μελετήθηκαν άνθρωποι που δεν έχουν εξασκηθεί στο διαλογισμό και την ενσυνειδητότητα, κατά πόσο μπορούν να ωφεληθούν από μία σύντομη εισαγωγή 20 λεπτών στις ιδέες της θεωρίας αυτής.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη εξετάστηκαν σε δύο περιβάλλοντα, ενώ παράλληλα υποβάλλονταν σε απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου. Η μία ήταν για την αξιολόγηση της απόκρισης στον σωματικό πόνο που προκαλείται από την εφαρμογή υψηλών θερμοκρασιών στο χέρι, και η άλλη για τη μέτρηση της απόκρισης όταν τους παρουσιάζονταν αρνητικές εικόνες. Και στις δύο περιπτώσεις, οι ερευνητές βρήκαν σημαντικές διαφορές στα μονοπάτια του εγκεφάλου όταν οι συμμετέχοντες καλούνταν να εφαρμόσουν τεχνικές ενσυνειδητότητας συγκριτικά με όταν καλούνταν να ανταποκριθούν όπως θα έκαναν συνήθως.

Οι συμμετέχοντες είπαν ότι ένιωθαν λιγότερο πόνο και αρνητικά συναισθήματα όταν εφάρμοζαν τις τεχνικές ενσυνειδητότητας και ταυτόχρονα ο εγκέφαλός τους έδειχνε σημαντική μείωση στη δραστηριότητα που σχετίζεται με τον πόνο και τα συναισθήματα αυτά. «Η ικανότητα παραμονής στη στιγμή όταν βιώνουμε πόνο ή αρνητικά συναισθήματα υποδεικνύει ότι μπορεί πράγματι να υπάρχουν κλινικά οφέλη από την πρακτική της ενσυνειδητότητας στις χρόνιες παθήσεις, ακόμα και χωρίς μακροχρόνια εξάσκηση», εξήγησε ο Δρ. Kober.


Σχετικά Άρθρα