ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η αγχολυτική δράση της αγκαλιάς

26 Μαΐου 2022, 09:00

images

Μια αγκαλιά μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη ημέρα ή εβδομάδα που έχουν μπροστά τους. Αυτό υποστηρίζει νέα μελέτη. Δυστυχώς, το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο ισχυρό για τους άνδρες...

Οι ερευνητές ανέλυσαν πώς 76 άτομα ανταποκρίθηκαν στο άγχος μετά από μια αγκαλιά από το/τη σύντροφό τους σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS One. Οι γυναίκες που αγκάλιασαν κάποιον, εμφάνισαν μείωση στην παραγωγή κορτιζόλης - ορμόνη του στρες - σε σύγκριση με εκείνες που δεν το έκαναν.

Η κορτιζόλη μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ανάκληση της μνήμης, κάτι που θα μπορούσε να καταστήσει ακόμη πιο δύσκολο το αγχωτικό έργο που βρίσκεται μπροστά μας, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Julian Packheiser, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης.

Οι ερευνητές αναγνώρισαν ότι είναι δύσκολο να πουν γιατί αυτό δεν ισχύει και στους άνδρες.

Θα μπορούσε να είναι ένας κοινωνικός παράγοντας, όπου πολλοί από τους άντρες μπορεί να μην ένιωθαν τόσο καλά με τις αγκαλιές επειδή για εκείνους η αγκαλιά θεωρείται ένα κοινωνικό στερεότυπο που υποδηλώνει αδυναμία. Θα μπορούσε επίσης να έχει να κάνει με τη διαφορά στους υποδοχείς αφής στη βιολογία των ανδρών και των γυναικών, πρόσθεσε ο Packheiser.

«Ακριβώς επειδή δεν βρήκαμε το ίδιο αποτέλεσμα στους άνδρες, (δεν σημαίνει) ότι δεν υπάρχει», έγραψε ο Packheiser. «Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να ισχύει σε μικρότερη κλίμακα και απλώς δεν ανιχνεύτηκε».

«Μια απλή συμβουλή θα ήταν να αγκαλιάσετε τον σύντροφό σας, τους συγγενείς ή τους φίλους σας, αν ξέρετε ότι σύντομα θα έρθουν αντιμέτωποι με αγχωτικές καταστάσεις», είπε ο Packheiser. Αν επιθυμούν την αγκαλιά, φυσικά.

Αυτή η πιο πρόσφατη μελέτη βασίζεται στη γνώση που υπάρχει ήδη στο πεδίο, υποδεικνύοντας πόσο βοηθητική είναι η στοργή ενός αγαπημένου προσώπου έναντι των αρνητικών επιπτώσεων του στρες στο σώμα, είπε ο Kory Floyd, καθηγητής Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Μια άλλη μελέτη το 2018 έδειξε ότι οι αγκαλιές μετά από ένα διαπληκτισμό ή ένα αρνητικό γεγονός βοήθησαν τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα. Η κατάλληλη σωματική επαφή είναι γνωστό ότι καταπραΰνει το νευρικό σύστημα , είπε η Lisa Damour, κλινική ψυχολόγος με έδρα το Οχάιο, που ειδικεύεται στην ανάπτυξη έφηβων κοριτσιών.

Ωστόσο, «είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι υπάρχει ποικιλία στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ανταποκρίνονται στην αγκαλιά», είπε ο Floyd. "Για κάποιους, μια αγκαλιά είναι μια ευπρόσδεκτη έκφραση θέρμης που μπορεί να ανακουφίσει το άγχος, να μειώσει τον πόνο και να προωθήσει την οικειότητα. 

Για άλλους, η αγκαλιά είναι επεμβατική ή αφύσικη και μπορεί ακόμη και να αυξήσει το άγχος, αντί να το ανακουφίσει.". Βεβαιωθείτε, λοιπόν, ότι έχετε ελέγξει τι χρειάζεται ο/η σύντροφός σας αντί να υποθέσετε ότι χρειάζεται μια αγκαλιά.


Σχετικά Άρθρα