ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γνωστός δείκτης ευφυίας το χιούμορ

22 Αυγούστου 2022, 10:00

images

Οι άνθρωποι που ξέρουν πώς να κάνουν τους άλλους να γελάσουν και καταλαβαίνουν από χιούμορ είναι -όπως έχουν δείξει πολλές έρευνες- εξαιρετικά ευφυείς. Ακραία απόδειξη ότι τα ΑμεΑ με προβλήματα στην αντίληψη, δεν μπορούν να αντιληφθούν και τα αστεία... Τι έχετε να περιμένετε όμως αν το παιδί σας είναι το άτομο εκείνο που κάνει όλη την οικογένεια ή την παρέα να ξεκαρδίζεται στα γέλια; 

Έρευνα που πραγματοποίησε στο Πανεπιστήμιο Anadolu σε 112 αγόρια και 105 κορίτσια ηλικίας 10 έως 12 ετών, έδειξε ότι τα παιδιά που έλεγαν τα περισσότερα ήταν και τα πιο έξυπνα. Το χιούμορ, βεβαιώνει ο καθηγητής και επικεφαλής της μελέτης Δρ Ugur Sak, "θα πρέπει να εκλαμβάνεται από γονείς και δασκάλους ως ένας δείκτης ευφυΐας".

Η σχέση νοημοσύνης και αίσθησης του χιούμορ διερευνήθηκε μέσα από την ικανότητα των παιδιών να προσθέσουν «έξυπνα» σχόλια στα γνωστά «συννεφάκια» σκέψεων των κόμικς ή διαλόγων των χαρακτήρων σε δέκα σενάρια κόμικς, εντελώς κενά ή εν μέρει συμπληρωμένα. Μια επταμελής επιτροπή αποτελούμενη από δύο ακαδημαϊκούς με εξειδίκευση στo χιούμορ και πέντε δημιουργούς κόμικς βαθμολόγησε τις προσπάθειες με έναν έως πέντε βαθμούς. Συνολικά, κάθε παιδί μπορούσε να συγκεντρώσει έως 100 βαθμούς.

Πριν από την όλη διαδικασία, τα παιδιά έκαναν ένα τεστ IQ σύμφωνα με την τουρκική Κλίµακα Νοημοσύνης Anadolu-Sak, για την οποία η μέση ευφυΐα για τα παιδιά κυμαίνεται μεταξύ 85 έως 115. Από το σύνολο 217 παιδιών, 8% πέτυχαν σκορ κάτω από το δείκτη μέσης ευφυίας και 15% τον ξεπέρασαν ενώ 17% των παιδιών ταξινομήθηκαν ως «εξαιρετικά ευφυή».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα παιδιά εξαιρετικής ευφυΐας συγκέντρωσαν κατά μέσο όρο 92 βαθμούς έναντι των 54 για τα παιδιά χαμηλότερης νοημοσύνης, ενώ ο μέσος όρος ήταν οι 78 βαθμοί.


Σχετικά Άρθρα