ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί και πώς αναγνωρίζουμε τον κόσμο μέσω της μυρωδιάς

27 Μαρτίου 2023, 09:00

images

Τα μωρά γεννιούνται με έντονη όσφρηση, με προτίμηση στη μυρωδιά της μητέρας τους και του μητρικού γάλατος. Η όσφρηση βοηθά εμάς τους ανθρώπους να αισθανόμαστε τον κίνδυνο - από τη δυσοσμία ενός χαλασμένου φαγητού μέχρι μια φωτιά, για παράδειγμα-, και να αλληλεπιδρούμε με το περιβάλλον αλλά και μεταξύ μας.

Κάνει επίσης τα γεύματα πιο νόστιμα και μπορεί επίσης να ξυπνήσει δυνατές αναμνήσεις. Οι μυρωδιές και τα αρώματα εντοπίζονται από υποδοχείς στο πάνω μέρος της μύτης. Τα σήματα από αυτά μεταδίδονται στη συνέχεια απευθείας στο μεταιχμιακό σύστημα, μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη και τα συναισθήματα.

Σουηδοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μυρωδιά του ανθρώπινου σώματος μπορεί να επικοινωνήσει τη συναισθηματική μας κατάσταση, ακόμη και να προκαλέσει παρόμοιες αντιδράσεις και συναισθήματα σε άλλους που τη μυρίζουν. Οι ίδιοι ζήτησαν από εθελοντές να δώσουν δείγματα ιδρώτα στη μασχάλη από τότε που έβλεπαν είτε μια τρομακτική ταινία, είτε μια κωμωδία.

Στη συνέχεια, 48 γυναίκες με κοινωνικό άγχος συμφώνησαν να μυρίσουν μερικά από αυτά τα δείγματα, παράλληλα με τη λήψη μίας πιο συμβατικής θεραπείας που ονομάζεται ενσυνειδητότητα, όπου οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να επικεντρωθούν στο εδώ και τώρα αντί να επαναλαμβάνουν αρνητικές σκέψεις.

Σε μερικές από τις γυναίκες δόθηκε μυρωδιά σώματος για να μυρίσουν, ενώ σε άλλες, στην ομάδα ελέγχου, δόθηκε καθαρός αέρας. Όσοι εκτέθηκαν στον ιδρώτα φάνηκε να τα πηγαίνουν καλύτερα με τη θεραπεία. 

Η επικεφαλής ερευνήτρια Elisa Vigna, από το Ινστιτούτου Karolinska στη Στοκχόλμη, δήλωσε: "Ο ιδρώτας που παραγόταν ενώ κάποιος ήταν χαρούμενος είχε το ίδιο αποτέλεσμα με κάποιον που είχε φοβηθεί από μία τρομακτική σκηνή ταινίας. Επομένως, μπορεί να υπάρχει κάτι σχετικά με τα ανθρώπινα χημειο-σήματα στον ιδρώτα γενικά που επηρεάζει την ανταπόκριση στη θεραπεία.

«Μπορεί να είναι το ότι η απλή έκθεση στην παρουσία κάποιου άλλου έχει αυτό το αποτέλεσμα, αλλά πρέπει να το επιβεβαιώσουμε. Στην πραγματικότητα, αυτό δοκιμάζουμε τώρα σε μια μελέτη παρακολούθησης με παρόμοιο σχεδιασμό, αλλά πού βρισκόμαστε συμπεριλαμβανομένου και του ιδρώτα από άτομα που παρακολουθούν συναισθηματικά ουδέτερα ντοκιμαντέρ».



Σχετικά Άρθρα