ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Φλεγμονή και αναπτυξιακά προβλήματα

18 Δεκεμβρίου 2023, 16:00

images

Η σοβαρή φλεγμονή στη βρεφική αποτελεί κλινικά γνωστό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη του φάσματος του αυτισμού αλλά και της σχιζοφρένειας. Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Maryland ανακάλυψαν μάλιστα πρόσφατα τον ακριβή μηχανισμό που οδηγεί σε αυτό.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η φλεγμονή μεταβάλλει την ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων και αυτό θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στις νευροαναπτυξιακές διαταραχές. Στην έρευνά τους, που δημοσιεύτηκε στο Science Translational Medicine, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μονοκυτταρική γονιδιωματική για να μελετήσουν τους εγκεφάλους 17 παιδιών που πέθαναν σε ηλικία ενός έως πέντε ετών, 8 παιδιών που πέθαναν από φλεγμονώδεις νόσους -όπως βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις και άσθμα- και 9 που πέθαναν από ατύχημα.

Διαπίστωσαν ότι η φλεγμονή στην πρώιμη παιδική ηλικία εμποδίζει την πλήρη ωρίμανση συγκεκριμένων νευρώνων στην παρεγκεφαλίδα. Η παρεγκεφαλίδα είναι μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τον κινητικό έλεγχο και τις ανώτερες γνωστικές λειτουργίες που χρησιμοποιούνται στη γλώσσα, τις κοινωνικές δεξιότητες και τη συναισθηματική ρύθμιση.

Όπως διαπιστώθηκε, δύο συγκεκριμένοι, αλλά σπάνιοι τύποι παρεγκεφαλιδικών νευρώνων ήταν πιο ευάλωτοι στη φλεγμονή του εγκεφάλου – οι νευρώνες Golgi και Purkinje. Σε επίπεδο μεμονωμένου κυττάρου, αυτοί οι δύο τύποι νευρώνων παρουσίασαν πρόωρη διαταραχή της ωρίμανσής τους. 

«Εξετάσαμε την παρεγκεφαλίδα, επειδή είναι μία από τις πρώτες περιοχές του εγκεφάλου που αρχίζουν να αναπτύσσονται και μία από τις τελευταίες που φτάνουν στην ωριμότητά τους. Με την αρκετά νέα τεχνολογία της αλληλουχίας RNA ενός πυρήνα μπορούσαμε να εξετάσουμε σε κυτταρικό επίπεδο τις αλλαγές στον εγκέφαλο» εξηγεί ο δρ. Seth Ament, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Maryland. H μελέτη αυτή είναι μέρος 30 επιστημονικών εργασιών που περιγράφουν την ανάπτυξη και την ποικιλομορφία των κυτταρικών τύπων στον ανθρώπινο εγκέφαλο.


Σχετικά Άρθρα