ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εξαντλημένοι οι γονείς με μικρά παιδιά εξαιτίας της πανδημίας

11 Μαΐου 2022, 10:00

images

Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο (OSU), πολλοί γονείς βιώνουν εξάντληση λόγω άγχους που προκαλείται από την πανδημία COVID-19. Ειδικότερα, η νέα μελέτη διαπιστώνει ότι το 66% των εργαζόμενων γονέων κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρουσίασαν συμπτώματα γονικής εξουθένωσης, κάτι που συμβαίνει όταν το χρόνιο στρες και η εξάντληση κατακλύζουν την ικανότητα του γονέα να λειτουργεί ή να αντιμετωπίζει το στρες.

«Πιστεύω ότι αυτή η μελέτη αντικατοπτρίζει πόσο ταλαιπωρούνται οι γονείς και πόσο η πανδημία τούς έχει επηρεάσει στις σχέσεις με τα παιδιά τους», δήλωσε μία από τις συγγραφείς της μελέτης, η Δρ Kate Gawlik , DNP, RN, αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλινικής Νοσηλευτικής στο Κολλέγιο Νοσηλευτικής του Κρατικού Πανεπιστημίου του Οχάιο.

«Εμείς, ως γονείς, μπορούμε να κάνουμε μόνο τόσα πολλά και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε», συνέχισε.

Τα ευρήματα βασίζονται σε δεδομένα έρευνας από 1.285 εργαζόμενους γονείς, τα οποία συλλέχθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου 2021 - πριν εγκριθούν τα εμβόλια κατά του SARS-CoV-2 για παιδιά και ενώ υπήρχαν ακόμη πολλοί περιορισμοί-.

Ένας ερευνητής μελέτησε 900 γονείς και διαπίστωσε ότι η γονική εξουθένωση ''μπορεί να βιωθεί ως εξάντληση στον γονεϊκό σου ρόλο, να νιώθεις διαφορετικός από τον προηγούμενό σου εαυτό και μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα κούρασης και συναισθηματικής αποστασιοποίησης από τα παιδιά σου''.

Σύμφωνα με τη Δρ Bernadette Melnyk , PhD, αντιπρόεδρο για την προαγωγή της υγείας, διευθύντρια τμήματος Ευεξίας του Πανεπιστημίου και πρύτανη του Κολλεγίου Νοσηλευτικής του Κρατικού Πανεπιστημίου του Οχάιο, η γονική εξουθένωση δεν επηρεάζει μόνο τους γονείς, αλλά επηρεάζει αρνητικά και τα παιδιά.

«Όχι μόνο η γονική εξουθένωση σχετίζεται με αυξημένο άγχος, κατάθλιψη και κατανάλωση αλκοόλ, αλλά σχετίζεται και με τιμωρητικές ή σκληρότερες πρακτικές γονικής μέριμνας», είπε η  Melnyk. Δήλωσε, μάλιστα, ότι η γονική εξουθένωση και άλλα συναισθήματα μεταδίδονται στα παιδιά.

«Για παράδειγμα, οι ανήσυχοι γονείς είναι πιθανό να έχουν ανήσυχα παιδιά», εξήγησε. «Οι γονείς που έχουν εξουθενωθεί, είναι πιθανό να έχουν παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα με άγχος/κατάθλιψη και επιθετικές συμπεριφορές».

Προειδοποίησε, τέλος, ότι πρέπει να «δράσουμε επειγόντως» για να βοηθήσουμε τους γονείς που βιώνουν εξουθένωση για να αποφύγουν κρίσεις και προβλήματα ψυχικής υγείας και, επακόλουθα, να μην τα μεταφέρουν στα παιδιά τους.


Σχετικά Άρθρα