ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έρευνα αποδεικνύει αυτό που γνωρίζουν οι γιαγιάδες: Το άγχος της εγκύου επισπεύδει τον τοκετό

09 Μαΐου 2023, 07:00

images

Μελέτη της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης Health Psychology, επιβεβαιώνει ότι όταν η έγκυος βιώνει έντονο και παρατεταμένο άγχος, επηρεάζεται η κύηση και επισπεύδεται η ώρα του τοκετού.

 «Σε πολλές κλινικές γίνεται αξιολόγηση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, ώστε να προληφθούν οι επιπλοκές της επιλόχειας κατάθλιψης για τις μητέρες. Η συγκεκριμένη μελέτη, όπως και άλλες υποδεικνύουν όμως ότι θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το άγχος στις εγκύους», ανέφερε η Δρ Christine Dunkel Schetter, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

Μία στις τέσσερις εγκύους, παρουσιάζει κλινική συμπτωματολογία αυξημένου άγχους ισχυρίζονται παλαιότερες μελέτες, οι οποίες διαπιστώνουν ότι το άγχος αυτό θα αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για πρόωρο τοκετό. Σε αντίθεση όμως με τις εν λόγω έρευνες που συνυπολόγισαν το γενικό άγχος και το σχετιζόμενο με την εγκυμοσύνη (π.χ. για τον τοκετό, τη μητρότητα, την υγεία του βρέφους) και ιδίως κατά το δεύτερο τρίμηνο της κύησης, κατά την παρούσα μελέτη έγινε διάκριση των δύο ειδών άγχους και εξετάστηκαν το πρώτο και τρίτο τρίμηνο της κύησης.

Μέσω μίας κλίμακας βαθμολόγησης του γενικού άγχους και τρεις για το προγεννητικό άγχος (κύηση, περίθαλψη κ.ά.) σε 196 συμμετέχουσες στη μελέτη Healthy Babies Before Birth, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

- οι βαθμολογίες και στις τρεις κλίμακες προγεννητικού άγχους ήταν αλληλένδετες,

- το προγεννητικό άγχος κατά το τρίτο τρίμηνο σχετίστηκε εντονότερα με πρόωρο τοκετό,

- το γενικό άγχος κατά το πρώτο τρίμηνο συνέβαλε στον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό.

«Αν και η εγκυμοσύνη που ξεκινά με συμπτώματα γενικού άγχους δεν οδηγεί στο προγεννητικό σε όλες τις γυναίκες, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες που ακολουθούν αυτή την εξέλιξη είναι πιθανό να διατρέχουν κίνδυνο για πρόωρο τοκετό», εξήγησε η Δρ Schetter, αναφέροντας ότι υπάρχει ανάγκη να ερευνηθεί περισσότερο το θέμα για να αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά τα προβλήματα ψυχικής υγείας στις εγκύους και να μην κινδυνεύουν τα έμβρυα να γεννηθούν πρόωρα.


Σχετικά Άρθρα