ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επτά συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής που βοηθούν στην πρόληψη της κατάθλιψης

13 September 2023, 09:00

images

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής που περιλαμβάνει σωματική δραστηριότητα, υγιή κοινωνικοποίηση, καλή ποιότητα ύπνου και υγιεινή διατροφή, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Mental Health.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές εντόπισαν 7 παράγοντες που επιδρούν σημαντικά στον τρόπο ζωής και που, όπως υποστηρίζουν, μειώνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης. «Παρόλο που το DNA μας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης, έχουμε αποδείξει ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι δυνητικά πιο σημαντικός», δήλωσε η Barbara Sahakian, συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια στο το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Cambridge στην Αγγλία, σε δήλωση τύπου.

«Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες του τρόπου ζωής, είναι πράγματα τα οποία σε έναν βαθμό μπορούμε να ελέγχουμε, οπότε η προσπάθεια να βρούμε τρόπους να τους βελτιώσουμε – φροντίζοντας να κάνουμε έναν καλό ύπνο και να βγαίνουμε έξω για να δούμε φίλους, για παράδειγμα – θα μπορούσε να κάνει πραγματική διαφορά στη ζωή των ανθρώπων ," προσέθεσε.

Οι ερευνητές απαρίθμησαν αυτούς τους 7 παράγοντες του τρόπου ζωής που μειώνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης:

Υγιεινή διατροφή.

Τακτική σωματική δραστηριότητα.

Αποφυγή του καπνίσματος.

Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ σε μέτριες ποσότητες.

Συχνή κοινωνική αλληλεπίδραση.

Επαρκής ύπνος.

Μείωση της καθιστικής ζωής στο ελάχιστο.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από σχεδόν 290.000 άτομα στη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια περίοδο 9 ετών. Από αυτούς, οι 13.000 εμφάνισαν κατάθλιψη. Τα δεδομένα περιλάμβαναν γενετικές πληροφορίες, πληροφορίες για την υγεία και τον τρόπο ζωής. Οι ερευνητές ομαδοποίησαν τους συμμετέχοντες σε 3 κατηγορίες με βάση το πόσους από τους αναγνωρισμένους παράγοντες υγιεινού τρόπου ζωής πληρούσε ένα άτομο. Οι κατηγορίες αναφέρονταν σε δυσμενείς, ενδιάμεσους και ευνοϊκούς παράγοντες.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα άτομα της ενδιάμεσης ομάδας, είχαν 41% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη σε σύγκριση με εκείνους που ήταν στη δυσμενή ομάδα. Αντίθετα, η ευνοϊκή ομάδα είχε 57% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξει κατάθλιψη. Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν.

Σχετικά Άρθρα