ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επηρεάζει την προσωπικότητά σας εάν έχετε αδερφό ή αδερφή;

04 Οκτωβρίου 2022, 09:00

images

Είναι αλήθεια ότι το να μεγαλώνεις με μια αδερφή ή έναν αδελφό, επηρεάζει την προσωπικότητά σου ως ενήλικου; Μερικοί άνθρωποι μπορεί να πουν "ναι" και να φτάσουν στο σημείο να εξηγήσουν τους τρόπους με τους οποίους το φύλο των αδελφών τους μπορεί να έχει επηρεάσει την προσωπικότητά τους. Ωστόσο, οι ερευνητές προσπαθούν εδώ και αρκετό καιρό να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα.

Πρόσφατα, μία εκτεταμένη μελέτη σε περισσότερους από 80.000 ανθρώπους σε εννέα χώρες -στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Αυστραλία, το Μεξικό, την Κίνα και την Ινδονησία- αποκαλύπτει αυτό που φαίνεται να είναι η οριστική απάντηση.

Για να περιορίσουν το επίκεντρο της έρευνάς τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια ιδέα από μια μελέτη του 2018 από την Δρ Angela Cools και την καθηγήτρια Eleonora Patacchini, η οποία χρησιμοποιήθηκε ξανά από τη Δρ Anne Ardila Brenøe, επιστημονική συνεργάτιδα στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης και συν-συγγραφέα της νέας μελέτης.

Οι ερευνητές αναζήτησαν την επιρροή των αδελφών στα ''Πέντε Μεγάλα γνωρίσματα'' – τη δεκτικότητα στην εμπειρία, την ευσυνειδησία, την εξωστρέφεια, την ευχαρίστηση και το νευρωτισμό - καθώς και την εμπιστοσύνη, την υπομονή και τη θέση ελέγχου ή την πεποίθηση ότι κάποιος έχει τον έλεγχο του τι συμβαίνει του.

Με βάση τις απαντήσεις της έρευνας, η μελέτη αποκάλυψε σταθερές διαφορές φύλου μεταξύ γυναικών και ανδρών. Αυτό τους επέτρεψε να διερευνήσουν το ζήτημα της επιρροής των αδελφών χρησιμοποιώντας αυτό που αποκαλούν «τυπικό δείκτη γυναικείας προσωπικότητας» ,ως δείκτη με τον οποίο μετριούνται τα αποτελέσματα της προσωπικότητας.

«Είναι σημαντικό ότι αυτός ο δείκτης δεν προορίζεται να ερμηνευτεί ως ένα υποκείμενο χαρακτηριστικό της προσωπικότητας («θηλυκότητα»). Αντίθετα, είναι απλώς ένας δείκτης με τη μεγαλύτερη βαρύτητα στα χαρακτηριστικά για τα οποία παρατηρήθηκαν οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ των φύλων στις συγκεκριμένες έρευνες», έγραψαν οι συγγραφείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη των Cools and Patacchini διαπίστωσε ότι «οι γυναίκες με μικρότερο αδερφό κέρδιζαν περίπου 7% λιγότερα από τις γυναίκες με μικρότερη αδερφή».

Οι Cools και Patacchini διαπίστωσαν επίσης ότι οι γυναίκες που είχαν μικρότερο αδερφό επέλεγαν πιο συχνά παραδοσιακά γυναικεία επαγγελματικά μονοπάτια και ότι, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, «οι μισθοί τους μειώθηκαν πιο δραστικά όταν έγιναν μητέρες από τις γυναίκες με μικρότερη αδερφή».

Η Δρ Brenøe προσέθεσε:

«Παρόμοια με τις Cools και Patacchini, στην προηγούμενη εργασία μου διαπιστώνω επίσης ότι το να έχεις έναν μικρότερο αδερφό σε σύγκριση με μια μικρότερη αδερφή, αύξησε τη συμβατή με το φύλο συμπεριφορά των γυναικών όσον αφορά τις επαγγελματικές επιλογές και τις αποδοχές. Η ερμηνεία μου για αυτά τα διαφορετικά αποτελέσματα είναι ότι η προσωπικότητα είναι μια έννοια που επηρεάζεται πολύ πιο δύσκολα από τη συμπεριφορά που συμμορφώνεται με το φύλο», κατέληξε.


Σχετικά Άρθρα