ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Είναι η τεμπελιά του καναπέ μία μορφή αυτοφροντίδας;

23 Αυγούστου 2023, 09:00

images

Η «σήψη του κρεβατιού» (δηλαδή η τεμπελιά σε κρεβάτι ή καναπέ επί ώρες ολόκληρες) είναι μία τάση που κερδίζει δημοτικότητα σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, όπως το TikTok. Ο όρος αναφέρεται σε παρατεταμένες περιόδους ανάπαυσης στο κρεβάτι, που συχνά διαρκούν μία ολόκληρη μέρα ή ακόμα και πολλές ημέρες, ενώ παρακολουθείτε διαρκώς προγράμματα (σειρές, ταινίες κλπ), τρώτε και αφιερώνετε πολλές ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε ...τίποτα.

Πολλοί άνθρωποι που ακολουθούν τη μέθοδο αυτή ξεκούρασης, συχνά το αναφέρουν ως μια μορφή αυτοφροντίδας, αλλά οι ειδικοί υγείας λένε ότι δεν είναι μια υγιής πρακτική.

«Ως επαγγελματίας ψυχικής υγείας, [νομίζω ότι] αυτή η τάση είναι παραπλανητική, ανησυχητική και ανθυγιεινή», λέει η Catherine Del Toro, σύμβουλος ψυχικής υγείας.

«Αυτοφροντίδα είναι να φροντίζεις τη γενική υγεία και ευεξία σου και η σήψη στο κρεβάτι δεν το προάγει αυτό», λέει. «Η τάση του να μένετε στο κρεβάτι και να μην κάνετε τίποτα όλη μέρα εκτός από το να σκρολάρετε, να βλέπετε τηλεόραση, να τρώτε και να κοιμάστε, είναι τυπικά χαρακτηριστικά ενός ατόμου που έχει κατάθλιψη», λέει η Del Toro.

Η ίδια προσθέτει ότι είναι φυσιολογικό το να αφιερώσετε μια μέρα στον εαυτό σας για να ξεκουραστείτε όσο χρειάζεται, αλλά κάτι περισσότερο από αυτό, μπορεί να σηματοδοτήσει κάτι πιο σοβαρό, να αποτελεί, για παράδειγμα, ένα σύμπτωμα κατάθλιψης.

«Εάν συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να έχουμε ένα σχέδιο και να προσπαθήσουμε να μην υποκύψουμε σε αυτή την τάση», λέει η Del Toro. «Το να περνάτε πολύ χρόνο στο κρεβάτι χωρίς την κατάλληλη φροντίδα και κίνηση μπορεί να έχει αρκετές αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία», λέει η Sanam Hafeez, νευροψυχολόγος και διευθύντρια του Comprehend the Mind.

Σύμφωνα με τη Hafeez, οι επιπτώσεις αυτές περιλαμβάνουν κινδύνους ψυχικής και σωματικής υγείας, όπως:

-Κατάθλιψη και άγχος: Η κοινωνική απομόνωση και η μειωμένη έκθεση στο φυσικό φως, μπορούν να συμβάλουν σε συναισθήματα μοναξιάς, κατάθλιψης και άγχους.

-Διαταραχές ύπνου: Το να περνάτε πολύ χρόνο στο κρεβάτι μπορεί να διαταράξει τα πρότυπα ύπνου, οδηγώντας σε αϋπνία και άλλες διαταραχές ύπνου.

-Μυϊκή αδυναμία: Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή ατροφία και αδυναμία, καθιστώντας πιο δύσκολη την εκτέλεση καθημερινών εργασιών.

-Προβλήματα κυκλοφορίας του αίματος: Η παραμονή στο κρεβάτι για παρατεταμένες περιόδους μπορεί να εμποδίσει την κυκλοφορία του αίματος, οδηγώντας σε πρήξιμο και αυξημένο κίνδυνο θρόμβων αίματος.

Επομένως, αν και μερικοί άνθρωποι αναφέρονται στη σήψη του κρεβατιού ως μια μορφή αυτοφροντίδας, οι ειδικοί υγείας προειδοποιούν ότι μπορεί να είναι επιβλαβής για την ψυχική και σωματική υγεία με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της συμβολής σε καταθλιπτικά επεισόδια. Παν μέτρο άριστον, λοιπόν!


Σχετικά Άρθρα