ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εφηβεία: Η απαρχή της ανεξαρτησίας

27 Δεκεμβρίου 2021, 18:00

images

Η εφηβεία αποτελεί μία από τις πιο δύσκολες και περίπλοκες φάσεις στη ζωή του ανθρώπου. Στην ουσία, αποτελεί τη μετάβαση από την παιδική, στην ενήλικη ζωή, κατά την οποία καλείται να κόψει τον ομφάλιο λώρο και να αρχίσει να ανεξαρτητοποιείται. 

"Όσο δύσκολο κι αν είναι για τους γονείς να παρακολουθούν τα παιδιά μας να μεγαλώνουν, είναι κρίσιμο για την ευημερία τους και για τη διατήρηση υγειών σχέσεων μεταξύ εφήβων και γονέων, οι τελευταίοι να σέβονται την αλλαγή αυτή", αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Παιδιατρικής, Kenneth R. Ginsburg. "Διαφορετικά, δεν είναι καθόλου απίθανο οι έφηβοι να επαναστατήσουν εναντίον σας. Αντίθετα, όταν υπάρχει αλληλοκατανόηση και υποστήριξη, όλα μοιάζουν ευκολότερα!", συμπληρώνει.

Η εφηβεία είναι φυσικά γεμάτη με ευκαιρίες για δοκιμή, λάθη και τελικά επιτυχία. Η πρόκληση σας είναι να βεβαιωθείτε ότι ο έφηβος σας μαθαίνει από τα καθημερινά λάθη αντί να τα βλέπει ως καταστροφές αλλά και να αποφύγει εκείνα τα λάθη που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη βλάβη.

Είναι καθημερινά θέματα που πυροδοτούν τους περισσότερους διαπληκτισμούς γονέων-παιδιών και προσφέρουν ευκαιρίες για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας. Το παιδί σας πιστεύει ότι πρέπει να του επιτραπεί ένα νέο προνόμιο μόνο και μόνο επειδή είναι σε μια συγκεκριμένη ηλικία ή επειδή το κάνουν οι φίλοι του, αλλά μπορεί να του λείπουν οι δεξιότητες και η ικανότητα που απαιτούνται για να διαχειριστεί την κατάσταση. Εάν, όμως, εστιάσετε στην προετοιμασία του εφήβου σας, θα μετατρέψετε πιθανές πηγές σύγκρουσης και εξέγερσης σε ευκαιρίες για το παιδί σας να κατακτήσει νέες δεξιότητες και να επιδείξει υπευθυνότητα, ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτηριστικό για την προσωπικότητα κάθε ενήλικα ανθρώπου.

Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσετε μια προσέγγιση, με την οποία θα επιτρέψετε σταδιακά στο παιδί σας να αποδείξει ότι είναι έτοιμο να αναλάβει περισσότερες ευθύνες. Μια προσεκτική και σοφή στρατηγική θα βοηθήσει τόσο το παιδί σας όσο και εσάς να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση.


Σχετικά Άρθρα