ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΔΕΠΥ σε ενήλικες: Οργανώστε τα πάντα

09 Ιουλίου 2020, 16:00

images

Η διάσπαση προσοχής και η υπερκινητικότητα αποτελούν σύνδρομο του οποίου η διάγνωση γίνεται στην νηπιακή και σχολική ηλικία και αντιμετωπίζεται με διάφορους τρόπους, μεταξύ αυτών και φάρμακα. Τι γίνεται όμως όταν μας ακολουθεί στην ενήλικη ζωή; 

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν απλοί τρόποι να οργανώσουν οι ενήλικες με ΔΕΠΥ την ζωή τους ώστε όλα να λειτουργούν καλύτερα. Μερικοί από αυτούς είναι:

Να κάνουν καθημερινά μια λίστα με το τι πρέπει να κάνουν την επόμενη. Όταν η λίστα αυτή είναι ρεαλιστική, και περιλαμβάνει τις προτεραιότητές μας με σειρά λογική, τότε όλα θα πηγαίνουν καλύτερα. 

Να οργανώσουν το σπίτι με πρόγραμμα και σιγά- σιγά ένα δωμάτιο κάθε φορά. Οι ειδικοί συστήνουν στα άτομα με ΔΕΠΥ να ξεκινήσουν την οργάνωση του προσωπικού χώρου τους τοποθετώντας τα πράγματα στη θέση τους και πετώντας αυτά που δεν χρειάζεστε.

Να κάνουν την οργάνωση μια καθημερινή συνήθεια. Να μην σκέφτονται ότι καθαρίζουν αλλά ότι τηρούν απλά το πρόγραμμα που έβαλαν οι ίδιοι. Χρήσιμο είναι να χρησιμοποιούν αρχειοθήκες, ετικέτες και κουτιά αποθήκευσης.

Να προγραμματίζουν μέρες πριν τι θα φάνε. Ο προγραμματισμός κανονικών γευμάτων για όλη την οικογένεια μπορεί να είναι μια πρόκληση για τους ενήλικες με ΔΕΠΥ. Βοηθάει αν δημιουργήσουν ένα "Top 10" συνταγών που μπορούν εύκολα να μαγειρέψουν και ας καλέσουν τα μέλη της οικογένειας να βοηθήσουν.

Να καταγράφουν τα έσοδα και τα έξοδα. Η διαχείριση των χρημάτων μπορεί να είναι δύσκολη για τα άτομα με ΔΕΠΥ, αλλά αν καταγράφουν τι αγοράζουν καθημερινά και γνωρίζουν πόσα ξόδεψαν κάθε μήνα, μπορούν τελικά να διαχειριστούν τα χρήματά τους.

Να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές υπενθυμίσεις. Βοηθούν πολύ αν το άτομο ξεχνάει τις συναντήσεις και τις προθεσμίες του, τα φάρμακα και άλλες ευθύνες του. 

Τέλος βοηθάει πολύ αν απλοποιήσου την ζωή τους. Αν δεν ασχολούνται με τις λεπτομέρειες αλλά με την ουσία. 


Σχετικά Άρθρα