ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Από ψυχικές διαταραχές κινδυνεύουν οι ασθενείς με COVID-19

11 Νοεμβρίου 2020, 10:00

images

Ένας στους πέντε ασθενείς με COVID-19 θα παρουσιάσει ψυχική διαταραχή μέσα στις επόμενες 90 μέρες από τη διάγνωση της λοίμωξης. Αυτό υποστηρίζει βρετανική μελέτη που έρχεται να επιβεβαιώσει τις ενδείξεις από προηγούμενες παρατηρήσεις των τελευταίων μηνών.

Οι αγχώδεις διαταραχές, η κατάθλιψη και η αϋπνία είναι τα συχνότερα συμπτώματα μεταξύ όσων έχουν αναρρώσει από τη COVID-19, και στη συνέχεια εκδηλώνουν ψυχολογικά προβλήματα ενώ την ίδια ώρα, αυξημένη είναι η πιθανότητα διάγνωσης άνοιας στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών που πέρασαν COVID-19.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχιατρικής Πολ Χάρισον του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι έκαναν την δημοσίευση στο περιοδικό ψυχιατρικής «The Lancet Psychiatry», ανέλυσαν στοιχεία από 62.354 περιστατικά. Όπως διαπίστωσαν, μέσα στο επόμενο τρίμηνο το 18% των όσων ξεπέρασαν τη νόσο, είχαν διαγνωστεί με άγχος, κατάθλιψη, αϋπνία ή άλλο πρόβλημα, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με το γενικό πληθυσμό την ίδια περίοδο.

Και όχι μόνο αυτό... Όπως αποδείχτηκε, οι άνθρωποι με προϋπάρχουσα ψυχική πάθηση ή διαταραχή είχαν 65% μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν με COVID-19, σε σχέση με όσους δεν είχαν τέτοια προβλήματα. Κάτι ανάλογο έχει διαπιστωθεί στο παρελθόν και με άλλες λοιμώδεις νόσους.

«Οι άνθρωποι ανησυχούν ότι οι επιβιώσαντες από COVID-19 κινδυνεύουν περισσότερο από προβλήματα ψυχικής υγείας και τα ευρήματα μας δείχνουν πώς πράγματι αυτό είναι πιθανό», δήλωσε ο Δρ Χάρισον, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Σχετικά Άρθρα