ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αναβλητικότητα, αναποφασιστικότητα, φόβος για το καινούργιο

15 Φεβρουαρίου 2023, 10:00

images

Η λήψη μιας απόφασης είναι δύσκολη υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, καθώς «οι άνθρωποι πρέπει να συνυπολογίσουν τις προτιμήσεις τους και πώς συνδέονται με τους στόχους και τις αξίες τους, δεσμεύονται σε ένα σχέδιο δράσης αξιολογώντας κάθε βήμα, διαδικασία που περιλαμβάνει τη στάθμιση κόστους-οφέλους», σύμφωνα με τη συμπεριφορική ψυχολόγο Kathleen Vohs, καθηγήτρια στο Carlson School of Management στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Η κόπωση λήψης αποφάσεων είναι ένα προϊόν διαφόρων μεταβολών στην εγκεφαλική λειτουργία. Μελέτη που συμπεριέλαβε τη χρήση μαγνητικού τομογράφου, αποκάλυψε ένα ευαίσθητο σημείο στον εγκέφαλο που επηρεάζεται κατά τη σκέψη μιας απόφασης. Κατά τη διαλογή μέσα από τρία διαφορετικά σύνολα 6, 12 και 24 αντικειμένων, παρατηρήθηκε εντονότερη δραστηριότητα στο ραβδωτό σώμα και τον πρόσθιο φλοιό του προσαγωγίου όταν ήταν αντιμέτωποι με 12 επιλογές. Τα δύο αυτά εγκεφαλικά τμήματα εμπλέκονται  στη λήψη αποφάσεων και τον έλεγχο της παρόρμησης.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι ο αυτοέλεγχος σε τομείς όπως το φαγητό, το ποτό, η άσκηση και τα ψώνια καθίσταται δυσκολότερος. Η παθητικότητα από αυτήν την εξάντληση προωθεί την παρορμητικότητα και τις αποφάσεις που βασίζονται στο συναίσθημα και τη μεροληψία ή απλώς στην αναβλητικότητα ως προς τη λήψη αποφάσεων, σύμφωνα με τον Roy Baumeister, καθηγητή Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ. Σχετική μελέτη αναφέρει ότι, σε αντίθεση με όσους απλώς σκέφτονται διάφορες εναλλακτικές, οι άνθρωποι που πρέπει να καταλήξουν σε μια απόφαση παρουσιάζουν χαμηλότερο αυτοέλεγχο και ζωτικότητα, μεγαλύτερη αναβλητικότητα και μειωμένη αποδοτικότητα σε διάφορες εργασίες και δραστηριότητες.

Κάποιοι ακόμα παράγοντες που οδηγούν στην κόπωση λήψης αποφάσεων, αποτελούν η ελλιπής πληροφόρηση σχετικά με τις διαθέσιμες επιλογές, τα υψηλά επίπεδα άγχους και γενικής κόπωσης καθώς και η πεποίθηση ότι... είμαστε οι επιλογές μας!

Σχετικά Άρθρα