ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αλληλεπίδραση γονέων και παιδιών: Μια σχέση ζωής

08 Ιανουαρίου 2022, 09:00

images

Μια μεγάλη μελέτη που εξέτασε την αμφίδρομη ανατροφή των παιδιών και περιελάμβανε πάνω από 1.000 παιδιά και τους γονείς τους, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συμπεριφορά του παιδιού είχε πολύ μεγαλύτερη επιρροή στη συμπεριφορά των γονιών από ό,τι το αντίστροφο. Οι συνεντεύξεις έγιναν και στους γονείς και στα παιδιά, όταν αυτά ήταν οκτώ ετών, και στη συνέχεια μετά από πέντε χρόνια. Ο γονικός έλεγχος, σύμφωνα με τη μελέτη, δεν άλλαξε τη συμπεριφορά του παιδιού, αλλά τα προβλήματα συμπεριφοράς του παιδιού οδήγησαν σε λιγότερη οικειότητα και τρυφερότητα εκ μέρους των γονέων και περισσότερο έλεγχο.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι, όταν τα παιδιά εκδηλώνουν προκλητική συμπεριφορά, οι γονείς μπορεί να χρησιμοποιήσουν ένα πιο αυταρχικό (αυστηρό και ψυχρό) στυλ ανατροφής.

Ομοίως, οι γονείς των εφήβων με προβλήματα συμπεριφοράς ενεργούν με λιγότερη τρυφερότητα και περισσότερη επιθετικότητα. Το αντίθετο συμβαίνει στην περίπτωση που οι έφηβοι επιδεικνύουν καλή συμπεριφορά: οι γονείς τους συμπεριφέρονται με περισσότερη ζεστασιά με την πάροδο του χρόνου. Αυτό αποδεικνύει ότι δεν είναι η σκληρή ανατροφή των παιδιών που προβλέπει προβλήματα συμπεριφοράς, λέει η παιδοψυχολόγος Anne Shaffer, αλλά μάλλον, «τα παιδιά που αντιτίθενται στους γονείς τους ή που είναι προκλητικά, έχουν γονείς που αντιδρούν αυξάνοντας τη σκληρότητα της ανατροφής τους.»

Αυτό σημαίνει ότι, όσο περισσότερο επαναστατεί ένα παιδί, τόσο αυξάνονται οι  συγκρούσεις και η περιφρόνηση.

Φυσικά, οι γονείς είναι τελικά υπεύθυνοι για το πώς ανταποκρίνονται στη συμπεριφορά των παιδιών τους. Εάν γίνουν υπερβολικά σκληροί ή αρχίσουν να θυμώνουν πάρα πολύ εύκολα με τα παιδιά τους, μπορούν να απευθυνθούν σε κάποιον επαγγελματία που να ειδικεύεται στην οικογενειακή συμβουλευτική. 

Οι γονείς μπορούν επίσης να δοκιμάσουν αποδεδειγμένες τεχνικές για να ηρεμήσουν συναισθηματικά, όπως να διαχειριστούν τα δικά τους συναισθήματα άγχους και απογοήτευσης, να  κατανοήσουν τις πηγές  του θυμού του παιδιού τους ή ακόμα και να αφιερώσουν λίγο χρόνο για να ηρεμήσουν, να πάρουν βαθιές ανάσες και να κατευνάσουν την κατάσταση.



Σχετικά Άρθρα