ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αιθέρια έλαια: Μία πανάρχαια πρακτική και πάλι στο προσκήνιο

28 Ιανουαρίου 2023, 09:00

images

Mελέτη από το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Σπουδών στο Ιράν που δημοσιεύεται στο Explore: The Journal of Science & Healing, η αρωματοθεραπεία μπορεί να ανακουφίσει από το στρες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν απαιτείται μασάζ αλλά αρκεί η ειπνοή ενός αιθέριου ελαίου.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής το Δρ Mohsen Emadikhalaf εξέτασε την επίδραση τριών διαφορετικών ελαίων (τριανταφύλλου, σουσαμιού και λεβάντας) σε 118 επαγγελματίες υγείας με μέση ηλικία τα 36 έτη και προϋπηρεσία άνω των 10 ετών. 

Οι εργαζόμενοι κρέμασαν στο λαιμό τους για έναν μήνα από ένα φιαλίδιο 0.5ml με αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου και λεβάντας για τις δύο ομάδες -τα οποία έχουν συσχετιστεί με αγχολυτικές ιδιότητες- και σουσαμιού για την τρίτη ομάδα (ομάδα ελέγχου). 

Το φιαλίδιο δόθηκε στην αρχή της βάρδιας και οι συμμετέχοντες το φορούσαν επί δύο ώρες κάθε μέρα επί τέσσερις εβδομάδες. Επιπλέον, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τα επίπεδα άγχους κατά την έναρξη του πειράματος και μετά μετά από δύο και τέσσερις εβδομάδες αντίστοιχα. 

Αν και τις πρώτες δύο εβδομάδες δεν παρατηρήθηκε διαφορά, μετά τις τέσσερις φάνηκε η υπεροχή του ελαίου από τριαντάφυλλο καθώς συνδέθηκε με μείωση του άγχους κατά 13%. 

«Δεδομένου ότι το εργασιακό άγχος και στις δύο ομάδες παρέμβασης μειώθηκε συν τω χρόνω, η επίδραση της αρωματοθεραπείας μπορεί να είναι σωρευτική και να αυξάνεται με τη συνεχή χρήση όσο περνά ο καιρός» ανέφεραν οι ερευνητές, εξηγώντας ότι η επίδραση οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο τα έλαια επηρεάζουν τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα.

Σχετικά Άρθρα