ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υπάρχει τέλειο γυναικείο σώμα; Κάθε δεκαετία τα γούστα αλλάζουν...

14 Ιανουαρίου 2020, 10:05

images

Δεν υπήρξε κάποια φάση στην ιστορία του περασμένου, του 20ου αιώνα, που να ήταν στη μόδα ένα κορμί δυσκίνητο και γεμάτο κυτταρίτιδα και χαλάρωση. Και παρά τα πρότυπα που κάποιοι θέλησαν να περάσουν το 1970 και πιο πρόσφατα, ποτέ δεν ήταν στη μόδα η ανορεκτική γυναικεία φιγούρα. Αλλά ανάμεσα στα δύο άκρα, υπήρξαν πολλές εναλλαγές...

Δεν χρειάζεται λοιπόν να υπηρετούμε στο fitness τη μόδα αλλά τις προσταγές της ιατρικής που μας ζητεί να μην έχουμε παραπάνω κιλά, να γυμναζόμαστε και να ζούμε με μέτρο. Αυτά αρκούν.

Το 1940 στο Χόλιγουντ μεσουρανούσε η πληθωρική Ρίτα Χέϊγουορθ με τα κόκκινα μαλλιά, τα σαρκώδη χείλια και τις διακριτικές καμπύλες. Ο πόλεμος ήθελε τις γυναίκες σχετικά αδύνατες...

Το 1950 την θέση του συμβόλου του σεξ πήρε η περίφημη Μέριλιν Μονρό η οποία είχε κοντά ξανθά μαλλιά και πλούσιες καμπύλες. Μεταπολεμικά, η καλοθρεμμένη σιλουέτα παρέπεμπε στην καλή υγεία και στο πέρασμα από τις δυσκολίες, στην ευμάρεια.

Το 1960 η σεξουαλική απελευθέρωση έφερε στη μόδα τη γυναίκα με πιο λεπτό σώμα, που δεν φοράει στηθόδεσμο και δεν έχει βασικό σκοπό της ζωής την τεκνοποίηση. Στη showbiz επικράτησε η φιγούρα της "ανέμελης λολίτας" Μπριζίτ Μπαρντό με τα παιχνιδιάρικα κουνήματα και την έντονη σεξουαλικότητα.


Το 1970 η μόδα πήγε ένα βήμα πιο πέρα και έφερε στο προσκήνιο την πολύ αδύνατη γυναίκα που φοράει παντελόνια και κόβει τα μαλλιά της κοντά, σαν αγόρι. Η πρώτη σούπερ μόντελ Τουίνγκι, ζύγιζε μόλις 40 κιλά!

Το 1980 κάνει την εμφάνισή της η Μαντόνα και ανατρέπει τα πάντα φορώντας ό,τι πιο ανατρεπτικό, χρησιμοποιώντας τολμηρό μακιγιάζ και χτενίσματα και προβάλλοντας το καλογυμνασμένο γυναικείο σώμα.

Από το 1990 και έκτοτε αρχίζουν να επικρατούν στις πασαρέλες τα σούπερ μόντελ Ναόμι Κάμπελ, Σίντι Κρόφορντ και άλλες με υπέροχες καμπύλες και πλούσια μαλλιά.

Μ. Τσ.

Σχετικά Άρθρα