ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Υγιή δόντια, όμορφο χαμόγελο

20 Δεκεμβρίου 2023, 18:00

images

Τα δόντια δεν μπορούν να ανανεωθούν με αποτέλεσμα το πέρασμα των χρόνων να αποτυπώνεται στην εμφάνισή τους με την εξωτερική στιβάδα της αδαμαντίνης να λεπταίνει. Ακολουθώντας ωστόσο τις 7 συμβουλές της Arosha Weerakoon που είναι λέκτορας της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιο του Queensland που δημοσιεύει σε άρθρο της στο The Conversation, μπορούμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας...

1- Περιορίστε τη δύναμη που ασκείτε στα δόντια: Πρέπει να μην χρησιμοποιούμε τα δόντια για να κρατάμε αντικείμενα, όπως εργαλεία εργασίας ή για να ανοίξουμε δύσκολες συσκευασίες. 

2- Μασήστε χρησιμοποιώντας όλη την οδοντοστοιχία: Εάν σας λείπουν γομφίοι ή προγόμφιοι, κατανείμετε ομοιόμορφα τις δυνάμεις μάσησης για να αποφύγετε την υπερφόρτωση των υπόλοιπων δοντιών. Και γενικά δεν πρέπει να μασάμε συχνότερα από τη μία πλευρά και λιγότερο συχνά από την άλλη.

3- Προστατέψτε το σμάλτο των δοντιών: Οι οδοντόβουρτσες είναι καλό να είναι μαλακές ή μέτριες. Χρήσιμο είναι επίσης να περιορίσουμε την κατανάλωση των όξινων τροφίμων.

4- Ενισχύστε το σάλιο σας: Το σάλιο έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και μειώνει τη διάβρωση και την τερηδόνα. Όμως, η ποιότητά του μειώνεται με την ηλικία, καθώς και λόγω ορισμένων φαρμάκων που χορηγούνται για τη διαχείριση χρόνιων ασθενειών, όπως η κατάθλιψη και η υψηλή αρτηριακή πίεση. 

5- Αντιμετωπίστε την ασθένεια των ούλων: Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας μειώνει τη συρρίκνωση των ούλων που συνήθως εκθέτει τις σχετικά πιο σκούρες ρίζες των δοντιών που είναι πιο επιρρεπείς σε βλάβες.

6- Διαχειριστείτε τη γήρανση: Η κυτταρική γήρανση είναι αναπόφευκτη, όχι όμως και η διαχείριση των παραγόντων του τρόπου ζωής που την επιτείνουν, όπως το κάπνισμα, ο αρρύθμιστος διαβήτης και οι χρόνιες λοιμώξεις.

7- Ζητήστε βοήθεια: Η διαδικασία της γήρανσης επηρεάζει τη γνωστική ικανότητα, την επιδεξιότητα των χεριών και την όραση, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει και το σωστό πλύσιμο των δοντιών. Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό εάν χρειάζεστε βοήθεια με τον καθαρισμό των δοντιών σας.

Σχετικά Άρθρα