ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το κάπνισμα καταστρέφει το δέρμα

08 Ιανουαρίου 2020, 16:10

images

Μελέτες έχουν δείξει ότι κατά το κάπνισμα αυξάνεται λόγω της νικοτίνης η σύσπαση των αιμοφόρων αγγείων και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη φτάνει επαρκής ποσότητα αίματος στο δέρμα και άρα να στερείται του απαραίτητου οξυγόνου και των θρεπτικών συστατικών. 

Η  μακροχρόνια έλλειψη επαρκούς οξυγόνου στο δέρμα των καπνιστών, επιτρέπει τη δημιουργία περισσότερων «ελεύθερων ριζών οξυγόνου», οι οποίες είναι τοξικές για το δέρμα που προκαλούν βλάβη στους μηχανισμούς επιδιόρθωσης του DNA. Και έτσι το δέρμα στερείται των φυσικών μηχανισμών ανάπλασης και επιδιόρθωσης και γερνάει πιο γρήγορα.

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, οι κινήσεις που κάνει ο καπνιστής με το στόμα του καθώς ρουφάει τον καπνό του τσιγάρου, αφήνουν τελικά στην επιδερμίδα ρυτίδες γύρω από το στόμα που κανονικά δεν θα σχηματίζονταν. Κι έτσι οι καπνιστές αναπτύσσουν 12 φορές ταχύτερα ρυτίδες, τόσο στην περιοχή αυτή, όσο και συνολικά σε όλο το πρόσωπο, σε σχέση με μη καπνιστές συνομηλίκους τους.

Ως εκ τούτου, δεν έχει νόημα μία γυναίκα να ξοδεύει χρήματα σε κρέμες και ορούς ομορφιάς και ταυτόχρονα να συνεχίζει να καπνίζει συστηματικά. Οι κρέμες δεν μπορούν να αναπληρώσει τις βλάβες που δημιουργούνται εκ των έσω, ούτε να βοηθήσει τα αγγεία. Η βλαβερή συνήθεια, εκτός από το κακό στον οργανισμό, πλήττει ανεπανόρθωτα την ομορφιά του προσώπου της. 

Κι όποια καπνίστρια θέλει να φροντίσει πραγματικά την ομορφιά της, η πρώτη κίνηση που οφείλει να κάνει είναι να διακόψει άμεσα και δια παντός το κάπνισμα και να αρχίσει να τρώει φρούτα και λαχανικά και ταυτόχρονα να γυμνάζεται αεροβικά ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι επιπτώσεις της καπνιστικής συνήθειας.

Μ. Τσ.

Σχετικά Άρθρα