ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το άρωμα καρύδας στα αφρόλουτρα μπορεί να βοηθήσει στην απώθηση των κουνουπιών

25 Μαΐου 2023, 10:00

images

Το άρωμα καρύδας σε ορισμένα αφρόλουτρα μπορεί να βοηθήσει στην απώθηση των κουνουπιών. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προέκυψε από μικρή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό iScience, η οποία εξέτασε το κατά πόσο τα κουνούπια προσελκύονταν ή απωθούνταν από 4 διαφορετικές μάρκες αφρόλουτρων.

Η εν λόγω μελέτη ήταν μικρή, με τη συμμετοχή μόνο 4 εθελοντών. Χρησιμοποιώντας όλες τις μάρκες αφρόλουτρου σώματος διαδοχικά, κάθε άτομο έκανε αφρό και ξέπλυνε μόνο το 1 χέρι και στη συνέχεια φόρεσε νάιλον μανίκια και στα 2 χέρια για 1 ώρα για να συμπυκνώσει τα αρώματα (συμπεριλαμβανομένης της φυσικής μυρωδιάς του σώματος).

Μετά από αυτό, οι ερευνητές αφαίρεσαν τα μανίκια και τα τοποθέτησαν μέσα σε ένα διχτυωτό κλουβί γεμάτο κουνούπια για να δουν ποιες μυρωδιές προσέλκυαν ή απωθούσαν περισσότερο τα έντομα.

Σημειώνεται ότι και τα 4 αφρόλουτρα περιέχουν λιμονένιο, ένα γνωστό απωθητικό κουνουπιών που προέρχεται από εσπεριδοειδή. Αλλά μόνο ένα σαπούνι - αυτό με άρωμα καρύδας - απωθούσε σταθερά τα έντομα σε αυτό το πείραμα.

«Τα παράγωγα του λαδιού καρύδας είναι ισχυρά απωθητικά για τα κουνούπια», λέει ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Clément Vinauger, PhD , επίκουρος καθηγητής βιοχημείας στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο της Βιρτζίνια και το Κρατικό Πανεπιστήμιο στο Μπλάκσμπουργκ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αρκετές άλλες χημικές ουσίες στα αφρόλουτρα φαινόταν να απωθούν τα κουνούπια, αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν τόσο σταθερό όσο με την καρύδα.

«Με βάση την ανάλυσή μας, ο συνδυασμός βενζοϊκού βενζυλεστέρα, γάμμα-νοναλακτόνης και βενζαλδεΰδης [όλα τα συστατικά που προέρχονται από την καρύδα] συσχετίστηκε σημαντικά με μειωμένη έλξη για τα κουνούπια», λέει ο Δρ. Vinauger. «Είναι πιθανό ο συνδυασμός αυτών των χημικών ουσιών που σχετίζονται με την καρύδα και αυτών που εντοπίσαμε να συμβάλλουν στην απώθηση των κουνουπιών».

Επειδή η μελέτη δεν σχεδιάστηκε για να δοκιμάσει μεμονωμένα το λάδι καρύδας ή χημικές ουσίες, δεν είναι ακόμη σαφές ποια συγκεκριμένα συστατικά ή συνδυασμοί συστατικών μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικοί για την απώθηση των κουνουπιών ή ποια μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, έγραψαν οι ερευνητές.

Δεν είναι, τέλος, σαφές εάν η καρύδα ή άλλες χημικές ουσίες μπορεί να έχουν συγκεκριμένες ιδιότητες απώθησης κουνουπιών από μόνες τους, ή μόνο όταν εφαρμόζονται στο δέρμα μέσω σαπουνιών ή μέσω άλλων εφαρμογών, όπως σπρέι στο δέρμα ή τα ρούχα.




Σχετικά Άρθρα