ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι μπορεί να πάθουμε αν γυμναζόμαστε χωρίς να έχουμε αφαιρέσει το μακιγιάζ

11 Μαρτίου 2024, 16:00

images

Είναι γνωστό ότι το να ξεβαφόμαστε πριν τον ύπνο, είναι σημαντικό. Ωστόσο, απ’ ό,τι φαίνεται θα πρέπει να το κάνουμε και πριν την άσκηση. Σύμφωνα με νέα μελέτη, το να φοράμε μέϊκ-απ κατά τη διάρκεια της αερόβιας άσκησης, επηρεάζει το δέρμα και τους πόρους του. Οι ερευνητές εξέτασαν 43 υγιείς φοιτητές, συμπεριλαμβανομένων 20 ανδρών και 23 γυναικών. Το μέϊκ-απ εφαρμόστηκε στο μέτωπο και στο πάνω μέρος του μάγουλου στο μισό πρόσωπο. Το άλλο μισό παρέμεινε άβαφο. Τα αποτελέσματα έδειξαν αύξηση της υγρασίας μετά την άσκηση σε ολόκληρο το πρόσωπο, αλλά υπήρχε περισσότερη υγρασία στην περιοχή με μακιγιάζ.

Μετά την άσκηση, το μέγεθος των πόρων του δέρματος αυξήθηκε στο άβαφο μέρος του προσώπου, αλλά όχι τόσο στην πλευρά του μακιγιάζ... «Υπάρχει μια αυξανόμενη τάση των ανθρώπων να φορούν μακιγιάζ ενώ ασκούνται», δήλωσε ο συγγραφέας Dongsun Park, PhD, του Εθνικού Πανεπιστημίου Εκπαίδευσης της Κορέας. «Αυτή η έρευνα υποδηλώνει τη σημασία της μελέτης των αλλαγών στην κατάσταση του δέρματος των ατόμων που φορούν μακιγιάζ ενώ ασκούνται».

Ο ίδιος συνέχισε: «Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, το να φοράτε βαρύ μακιγιάζ, όπως το foundation κατά τη διάρκεια της άσκησης, μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε δερματικά προβλήματα, όπως φραγμένους πόρους λόγω συσσώρευσης του ιδρώτα. Ως εκ τούτου, συνιστάται να επιλέξετε πιο ελαφρύ μακιγιάζ ή προϊόντα χωρίς λάδι για να διατηρήσετε υγιές δέρμα κατά τη διάρκεια της άσκησης.»

Το μακιγιάζ μπορεί να φράξει τους πόρους και να προκαλέσει αυξημένη ξηρότητα δέρματος, λένε επίσης οι ειδικοί.

«Ο λόγος που συνιστάται να αφαιρείτε το μακιγιάζ πριν πάτε για ύπνο είναι επειδή μπορεί να συνδυαστεί με λιπαρά και νεκρά κύτταρα του δέρματος για να φράξει τους πόρους και να προωθήσει το σχηματισμό ακμής», είπε ο Δρ. Brendan Camp, δερματολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη. «Το ίδιο [ισχύει] για το μακιγιάζ κατά τη διάρκεια της άσκησης. Αυτή η πρόσφατη μελέτη υποδηλώνει επίσης ότι η χρήση μακιγιάζ κατά τη διάρκεια της άσκησης, μπορεί να προδιαθέσει το δέρμα για αυξημένη ξηρότητα».

Αυτή η μελέτη επικεντρώθηκε κυρίως στο foundation, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα είδη μακιγιάζ.

«Η μάσκαρα, το eyeliner και το κραγιόν ενδέχεται να προκαλούν μικρότερο πρόβλημα κατά τη διάρκεια της άσκησης επειδή δεν εφαρμόζονται σε ολόκληρο το πρόσωπο», εξήγησε ο Camp. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να δούμε τον αντίκτυπο συγκεκριμένων τύπων μακιγιάζ στο δέρμα κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης.

Σχετικά Άρθρα