ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τελικά κάθε πότε πρέπει να κάνουμε ντους;

13 Δεκεμβρίου 2022, 16:00

images

Καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, ορισμένοι αναρωτιούνται: Είναι πραγματικά απαραίτητο να κάνουμε ντους κάθε μέρα; Μία ερώτηση που απηχεί την ''τάση των άπλυτων'', η οποία συνιστά λιγότερο πλύσιμο για τη διατήρηση της ισορροπίας του δέρματος και του τριχωτού της κεφαλής και τη φροντίδα των αντίστοιχων μικροβιωμάτων τους.

«Δεν χρειάζεται να πλένουμε το κεφάλι μέχρι τα νύχια κάθε μέρα », λέει η Marie Jourdan, δερματολόγος στο Παρίσι. Το δέρμα είναι ένα ζωντανό όργανο που εκ φύσεως «καθαρίζεται », εξηγεί μέλος της Γαλλικής Εταιρείας Δερματολογίας (SFD).

Η επιφάνεια του δέρματος καλύπτεται από το λεγόμενο υδρολιπιδικό φιλμ και αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας έναντι των μολυσματικών παραγόντων. Αυτό το φιλμ είναι επίσης απαραίτητο για την πρόληψη της αφυδάτωσης. «Το δέρμα είναι ένα οικοσύστημα όπως όλα τα άλλα και η ισορροπία του πρέπει να διατηρηθεί», τονίζει η Δρ Marie Jourdan.

Εάν το δέρμα είναι «υπερφορτωμένο από εξωτερικές πιέσεις», όπως η ρύπανση ή ο ιδρώτας, πρέπει να καθαριστεί. Αλλά ως γενικός κανόνας, «η καθημερινή χρήση σαπουνιού για το πλύσιμο των περιοχών που καθίστανται πιο λιπαρές λόγω της εφίδρωσης, που είναι επιρρεπείς σε αποικισμό βακτηρίων, όπως μασχάλες, δάχτυλα ποδιών ή ευαίσθητες περιοχές, είναι σημαντική", εξηγεί η Jourdan. Αντίθετα, «το πολύ συχνό πλύσιμο μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και έκζεμα».

Από τον 19ο αιώνα και χάρη στο έργο του Λουί Παστέρ, γνωρίζουμε ότι το πλύσιμο σκοτώνει τα περισσότερα από τα βακτήρια που προκαλούν λοιμώξεις. Αλλά σήμερα, «στις ιατρικές μας πρακτικές, βλέπουμε πολλούς ανθρώπους που πλένονται πάρα πολύ, πολλές φορές την ημέρα, συχνά από φόβο για ιούς», αναφέρει η Laurence Netter, δερματολόγος - αφροδισιολόγος στο Παρίσι. «Ο κίνδυνος είναι να αλλοιωθεί το επιφανειακό υδρολιπιδικό φιλμ που επιτρέπει στο δέρμα να παραμείνει φυσικά υγιές», συνεχίζει.

Ως εκ τούτου, οι δερματολόγοι συνιστούν να εστιάσετε σε περιοχές όπου αναπτύσσονται μικρόβια και ο ιδρώτας, χρησιμοποιώντας ήπια σαπούνια και αποφεύγοντας τους αφρούς που επιτίθενται στο δέρμα.

«Αν ακολουθήσουμε αυτή την τακτική υγιεινής και κάνουμε ντους κάθε δύο ή τρεις μέρες, δεν είναι πρόβλημα, εκτός κι αν ιδρώνουμε πολύ ή κάνουμε αθλήματα», λέει η Lawrence Netter.

Τέλος, όσον αφορά το μπάνιο, απλά ξεχάστε το, εάν ενδιαφέρεστε για τη σπατάλη νερού. Μέσω αυτού, μπορεί να σπαταλήσετε 150 έως 200 λίτρα νερό. Ακόμη κι αν συνδέεται με μια στιγμή χαλάρωσης, συνήθως είναι τόσο ζεστό το νερό ή καθόμαστε τόση ώρα μέσα στο νερό, που το δέρμα στεγνώνει, χωρίς να εξισορροπείται σύνθεση της επιδερμίδας.


Σχετικά Άρθρα