ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ραγάδες στο δέρμα: Τι είναι και πως αντιμετωπίζονται

06 Μαρτίου 2020, 16:00

images

Οι ραγάδες είναι ουλές που δημιουργούνται στην επιδερμίδα ως αποτέλεσμα του απότομου τεντώματος που ασκείται υπό κάποιες συνθήκες στο δέρμα μας. Συνδέονται με την απότομη αύξηση του βάρους, την γρήγορη ανάπτυξη κατά την εφηβεία αλλά και την εγκυμοσύνη. 

Εφόσον λοιπόν πρόκειται για ουλές, όποιος μας πει ότι θα βάλουμε απλά μια κρέμα ή ένα έλαιο και θα εξαφανιστούν, μας κοροϊδεύει. Οι κρέμες και τα λοιπά ενυδατικά προϊόντα ωστόσο μπορούν να προλάβουν πολλές ραγάδες ειδικά κατά την εγκυμοσύνη, που γνωρίζουμε ότι η κοιλιά μήνα με τον μήνα θα μεγαλώνει!

Η αντιμετώπιση των ραγάδων θεωρείται από δερματολόγους και πλαστικούς χειρουργούς, μια δύσκολη "αποστολή". Ειδικά αν είναι βαθιές, πλατιές και εκτεταμένες είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλίσουν στον ασθενή τους ότι θα εξαφανιστούν εντελώς. Μπορούν όμως σίγουρα να βελτιωθούν...

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεραπείες για την αντιμετώπιση των ραγάδων με τις πιο σύγχρονες να είναι το CO2 Fractional Laser που χρειάζεται αρκετές επαναλήψεις αλλά μπορεί να δώσει σε κάποιες περιπτώσεις πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Η δράση του laser είναι διεγερτική στους ινοβλάστες του δέρματος που παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη στην περιοχή. 

Επιλεκτικά σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται και η αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP που χρησιμοποιώντας το πλάσμα αίματος του ίδιου του ασθενούς αναπλάθει και επανορθώνει αρκετές από τις βλάβες στο δέρμα με την βοήθεια των βλαστοκυττάρων που εκχέονται στην πάσχουσα περιοχή.

Τέλος, στα χέρια του πλαστικού χειρουργού μπορεί να γίνει σε δύσκολες περιπτώσεις χειρουργική αφαίρεση των περιοχών του δέρματος που έχουν ραγάδες. Αυτό επιτυγχάνεται συνήθως ότι στη γυναίκα που γέννησε ή στο άτομο που έχασε πολλά κιλά, γίνεται κοιλιοπλαστική οπότε αφαιρείται ολόκληρο κομμάτι δέρματος από την περιοχή της κοιλιάς.

ΠΗΓΗ

Dermatoly Society UK

Σχετικά Άρθρα