ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προσοχή και φροντίδα όχι μόνο κατά την διάρκεια αλλά και μετά την ηλιοθαπεία

17 Αυγούστου 2020, 10:00

images

Ο ήλιος χαρίζει ζωή και βοηθά στη σύνθεση της βιταμίνης D αλλά αρκεί να εκθέτουμε λίγη γυμνή επιδερμίδα επί 15 λεπτά καθημερινά. Η παρατεταμένη και χωρίς προφυλάξεις έκθεση στις ακτίνες του, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για προβλήματα με το πιο απλό να είναι ένα έγκαυμα πρώτου βαθμού (κοκκίνισμα) και τ πιο σοβαρό ο καρκίνος του δέρματος.

Τα ποιοτικά αντηλιακά για πρόσωπο και σώμα, η σκιά, το πλατύγυρο καπέλο βοηθούν ώστε να χαρούμε τις διακοπές μας χωρίς περιπέτειες... Αλλά ακόμα κι όταν επιστρέφουμε το απόγευμα από την παραλία, στο σπίτι μας, η φροντίδα πρέπει να συνεχιστεί...

Καταρχάς είναι σημαντικό να αφαιρούμε το αλάτι η΄το χλώριο (ανάλογα που κολυμπήσαμε) με ένα καλό ντουζ με χλιαρό νερό και ενυδατικό αφροντούζ. Το τρίψιμο της επιδερμίδας με σφουγγάρι δεν ενδείκνυται για την περίοδο που κάνουμε ηλιοθεραπεία. Στη συνέχεια, σκουπίζουμε απαλά κι όχι με απότομες, δυνατές κινήσεις όλο το σώμα και το πρόσωπο και έρχεται η ώρα της ενυδάτωσης...

Μια καλή, ενυδατική κρέμα προσώπου είναι το πρώτο που πρέπει να απλώσουμε με απαλές κυκλικές κινήσεις σε πρόσωπο και λαιμό.

Ακολουθεί το σώμα με ένα after sun κατάλληλο για την επιδερμίδα μας. Δεν πρέπει να το λυπόμαστε σε ποσότητα και καλό είναι να φροντίσουμε ώστε να απλωθεί παντού με την βοήθεια κάποιου προσώπου που θα μας βάλει και στην πλάτη.

Μετά έρχεται η ώρα των πελμάτων. Ακόμα κι έχουμε κάνει πεντικιούρ πριν από τις διακοπές, το αλάτι και το περπάτημα σε άμμο και βότσαλα σκληραίνουν το δέρμα της πτέρνας. Αν χρειάζεται, μπορούμε να την τρίβουμε με μια ειδική λίμα για πέλματα κάθε λίγες ημέρες και μετά από κάθε ντουζ να απλώνουμε μια λιπαρή κρέμα σώματος ειδική για πέλματα. 

Τέλος, καλό είναι να απλώνουμε ένα ειδικό στα μαλλιά μας ώστε να μην ξεραθούν και να μην "φριζάρουν" αν είμαστε γυναίκες και έχουμε πλούσια μαλλιά.

Για τις περιοχές - που παρά τα αντηλιακά και την παραμονή μας στην σκιά- παρουσιάζουν κοκκινίλα, μπορούμε να χρησιμοποιούμε προϊόντα από το φαρμακείο με βιταμίνη Α, προϊόντα με aloe vera, ή βούτυρο karite, ή λάδι καρύδας ή το μαροκινό έλαιο argan.

Σε επίπεδο διατροφής, καλό είναι τις ημέρες των διακοπών να λαμβάνουμε αρκετό λυκοπένιο μέσω της σάλτσας ντομάτας και του καρπουζιού, β καροτένιο μέσω των καρότων, βιταμίνη C από πορτοκάλια, πιπεριές και μπρόκολο και ρεσβερατρόλη από τα σταφύλια.

Σχετικά Άρθρα