ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πρόληψη και αντιμετώπιση των ραγάδων

11 Νοεμβρίου 2019, 08:10

images

Οι ραγάδες είναι ένα είδος ουλής του δέρματος, με καταστροφή της φυσιολογικής αρχιτεκτονικής δομής στο βάθος του. Η κληρονομικότητα παίζει τον σπουδαιότερο ρόλο καθώς καθορίζει την ελαστικότητα του δέρματος.

Η πρόληψη της εμφάνισης των ραγάδων είναι ανέφικτη επειδή δεν υπάρχει τρόπος να αλλάξουμε τη γενετικά καθορισμένη ελαστικότητα του δέρματος όσα προϊόντα κι αν χρησιμοποιήσουμε προληπτικά. Βεβαίως, η καθημερινή ενυδάτωση του δέρματος με κρέμες θα μειώσει την έκταση του προβλήματος αλλά δεν αρκεί για να ακυρώσει την όλη διαδικασία δημιουργία των ραγάδων.

Έτσι, στην εγκυμοσύνη, στην απότομη ανάπτυξη κατά την εφηβεία , στις μεγάλες αυξήσεις του σωματικού βάρους, οι ραγάδες σε κάποιους ανθρώπους εμφανίζονται πολύ εκτεταμένες και σε άλλους πιο περιορισμένης έκτασης. Αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιο να μην εμφανιστούν σε κανένα σημείο του σώματος ποτέ. Στην αρχή εμφανίζονται ως ερυθρές γραμμές και μετά γίνονται λευκές και σιγά - σιγά παίρνουν την μορφή ουλής.

Στην θεραπεία τους, είναι γνωστό ότι όσο πιο νωρίς αρχίσει η αντιμετώπισή τους (όσο ακόμα βρίσκονται στην ερυθρή μορφή) τόσο καλύτερα και πιο άμεσα θα είναι τα αποτελέσματα. Ο δερματολόγος μπορεί να επέμβει και με μερικές συνεδρίες με ειδικά λέϊζερ να δώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα βελτιώνοντας σημαντικά την βλάβη.

Στόχος είναι η δημιουργία νέου συνδετικού ιστού (κολλαγόνου) που διεγείρεται από τους ινοβλάστες, τα κύτταρα που δέρματος να παράγουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη. Επίσης η διέγερση των ινοβλαστών οδηγεί και στην παραγωγή υαλουρονικού οξέως το οποίο προσφέρει βαθιά ενυδάτωση.

Ικανοποιητικά αποτελέσματα επιτυγχάνονται με την μηχανική διέγερση μέσω της τεχνολογίας Fractional RF (radiofrequency) ή χειρουργικό fractional CO2 laser ενώ ικανοποιητικά είναι τα αποτελέσματα και με αυτόλογη μεσοθεραπεία  που αποτελεί την πλέον σύγχρονη μέθοδο αντιμετώπισής των ραγάδων, η οποία εκμεταλλεύεται τους αυξητικούς παράγοντες που υπάρχουν στα αιμοπετάλια.

Ο γιατρός δηλαδή παίρνει αίμα από τον ίδιο τον ασθενή, το επεξεργάζεται και στη συνέχεια με μια μικρή βελόνα το κάνει θεραπεία στο πάσχον δέρμα. Η θεραπεία αυτή έχει γίνει δημοφιλής τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ και για την ανανέωση του δέρματος και της χαλάρωσης στο πρόσωπο.

ΠΗΓΗ

MAYO CLINIC

Σχετικά Άρθρα