ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προβλήματα στο δέρμα που συνδέονται με έλλειψη βιταμινών και κακή διατροφή

16 Δεκεμβρίου 2020, 16:00

images

Η δυτικού τύπου διατροφή με πολλά κρέατα και λίπη έχει επιπτώσεις στον οργανισμό, και από αυτό δεν εξαιρείται το δέρμα που στην ιατρική θεωρείται το μεγαλύτερο σε έκταση όργανο του σώματος. 

Όπως αναφέρει ο Δρ Μάρκος Μιχελάκης, δερματολόγος-αφροδισιολόγος, υπάρχουν συμπτώματα στο δέρμα και στα νύχια και μαλλιά, που μπορεί να οφείλονται σε ανεπάρκεια βιταμινών και ιχνοστοιχείων μέσω κακής διατροφής.

Τα εύθραυστα νύχια και μαλλιά συνδέονται με την έλλειψη της βιοτίνης ή βιταμίνη Β7, η οποία βοηθά το σώμα να μετατρέπει την τροφή, σε ενέργεια. Η ανεπάρκειά της δεν είναι συχνή αλλά όταν υπάρχει, προκαλεί συμπτώματα όπως λέπτυνση, διαχωρισμό ή/και εύθραυστα νύχια και μαλλιά, χρόνια κόπωση, μυαλγίες, κράμπες και αίσθημα «μυρμηγκιάσματος» σε χέρια και πόδια.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν έλλειψη βιοτίνης διατρέχουν οι έγκυες, οι μανιώδεις καπνιστές και οι πάσχοντες από νοσήματα του πεπτικού όπως η νόσος του Crohn. Παράγοντα κινδύνου αποτελεί επίσης η μακροχρόνια χρήση αντιβιοτικών και ορισμένων αντιεπιληπτικών φαρμάκων. 

Επίσης οι πληγές στο στόμα και ρωγμές στις άκρες των χειλιών είναι βλάβες μέσα και γύρω από το στόμα που μπορεί να σχετίζονται με ανεπαρκή κατανάλωση ορισμένων βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Οι άφθες (αφθώδης στοματίτιδα), λ.χ., είναι συχνά συνέπεια της έλλειψης σιδήρου ή βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως η θειαμίνη (βιταμίνη Β1), η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) και η πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6).

Αντίστοιχα, η γωνιακή χειλίτιδα (προκαλεί ρωγμές στις άκρες των χειλιών) μπορεί να προκληθεί από ανεπαρκή πρόσληψη σιδήρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β (κυρίως ριβοφλαβίνη). Μπορεί, βέβαια, να οφείλεται και στην αφυδάτωση ή στην αυξημένη σιελόρροια.

Τέλος, η πιτυρίδα και η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα αποτελούν διαταραχές που επηρεάζουν τους αδένες του σώματος που παράγουν σμήγμα. Όπως αναφέρει ο ειδικός γιατρός, "και οι δύο αυτές καταστάσεις δημιουργούν φολίδες (λέπια) που προκαλούν κνησμό. Η πιτυρίδα περιορίζεται στο κεφάλι, ενώ η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί στο πρόσωπο, τον θώρακα, τις μασχάλες και τη βουβωνική χώρα. Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι πιο συχνή τον χειμώνα και έχει κληρονομική προδιάθεση. Τόσο αυτή όσο και η πιτυρίδα έχουν πολλές πιθανές αιτίες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται το στρες και η φτωχή σε θρεπτικά συστατικά διατροφή. Μελέτες έχουν δείξει ότι η χαμηλή πρόσληψη ψευδαργύρου, νιασίνης (βιταμίνη Β3), ριβοφλαβίνης (βιταμίνη Β2) ή/και πυριδοξίνης (βιταμίνη Β6) μπορεί να παίξει ρόλο και στις δύο δερματοπάθειες. Η προσθήκη αυτών των συστατικών στην ημερήσια διατροφή ενδεχομένως μπορεί να καταπραΰνει την πιτυρίδα και τις φολίδες".

Οι ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών μπορεί να προκαλούν κοινά συμπτώματα. "Σε ένα άτομο που ακολουθεί μια φτωχής ποιότητας διατροφή, είναι πιθανό να συνυπάρχουν διάφορες διατροφικές ανεπάρκειες και να μην έχει μόνο μία», τονίζει ο κ. Μιχελάκης.

Σχετικά Άρθρα