ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πότε η μυρωδιά του σώματoς μπορεί να μην είναι φυσιολογική

07 September 2022, 16:00

images

Ο καθένας από εμάς μυρίζει διαφορετικά, αλλά μερικές φορές, αυτή η μυρωδιά δεν είναι απαραίτητα ευχάριστη. Η οσμή του σώματος είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο και όταν δεν συνδέεται με ένα μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι σημάδι ότι τα υγιή συμπτώματα του σώματός σας λειτουργούν σωστά, αναφέρει το Allure. Όταν, όμως, η οσμή του σώματός σας είναι περίεργη, μπορεί συχνά να αποδοθεί σε τρεις παράγοντες: τη διατροφή, το άγχος, ή/και τις υποκείμενες παθήσεις.

Διατροφή

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η οσμή του σώματος που προκαλείται από τα τρόφιμα, θα εμφανιστεί στον ιδρώτα σας, λέει ο Joshua Zeichner, MD, δερματολόγος και διευθυντής αισθητικής και κλινικής έρευνας στη δερματολογία στο Mount Sinai Hospital στη Νέα Υόρκη, κάτι που συμβαίνει όταν το σώμα σας δεν μπορεί να διασπάσει σωστά ορισμένες ενώσεις στο φαγητό σας. Η Δρ Rebecca Marcus, MD, δερματολόγος και ιδρύτρια του Maei MD, αναφέρει ότι ένας κοινός ένοχος για αυτό, είναι τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θείο, όπως τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι. Οι τροφές αυτές, μπορούν επίσης, προφανώς να επηρεάσουν την αναπνοή σας.

Έπειτα, υπάρχει η «γλυκιά και κάπως «φρουτένια» μυρωδιά στην αναπνοή», εξηγεί η Tamara Duker Freuman , MS, RD, CDN, διαιτολόγος, η οποία μπορεί να προκαλείται από την κετογονική δίαιτα. Οι αναφορές για αυτή τη σύνδεση, είναι ανάμεικτες, σύμφωνα με τον Niket Sonpal, MD, επίκουρο καθηγητή Ιατρικής στο Touro College of Osteopathic Medicine στη Νέα Υόρκη, αν και αναγνωρίζει ότι θεωρητικά, είναι δυνατό.

Στρες

Αν δεν οφείλεται σε κάτι που φάγατε, η οσμή σας μπορεί να έχει να κάνει με το άγχος που αντιμετωπίζετε σε προσωπικές σας υποθέσεις ή ένα υπερφορτωμένο πρόγραμμα εργασίας . «Ένας από τους νούμερο ένα λόγους που η μυρωδιά του σώματος μπορεί να αυξηθεί, είναι το άγχος», λέει ο Δρ Sonpal. Όταν το άγχος σας ενισχύεται και οι αποκρινείς αδένες ενεργοποιούνται, "αυτό το περιβάλλον του ιδρώτα από τον αδένα στη μασχάλη και τα φυσιολογικά βακτήρια του σώματος της επιφάνειας βγάζουν μια μυρωδιά", εξηγεί ο Δρ Sonpal.

Ιατρικές καταστάσεις

Τέλος, ορισμένες ιατρικές παθήσεις, μπορούν επίσης να προκαλέσουν περίεργες μυρωδιές, αν και αυτό είναι αρκετά σπάνιο φαινόμενο. «Γενικά, αυτές οι οσμές προκαλούνται από μεταβολικές ενώσεις, που εκκρίνονται στον ιδρώτα, την αναπνοή ή τα ούρα, που έχουν μια συγκεκριμένη οσμή» , λέει στο Allure ο Nitin Kumar, MD, γαστρεντερολόγος στο Effingham. 

«Άλλες φορές, οι ενώσεις δεν έχουν οσμή, αλλά μεταβολίζονται από τα βακτήρια του δέρματος σε ενώσεις που έχουν».



Σχετικά Άρθρα