ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όσα θέλουμε να γνωρίζουμε για τα εμφυτεύματα στήθους

05 Φεβρουαρίου 2023, 08:00

images

Η αυξητική στήθους είναι η πιο δημοφιλής αισθητική επέμβαση στον κόσμο. Η διαδικασία στοχεύει στην ενίσχυση των μαστών, σύμφωνα με τις προτιμήσεις της ασθενούς, συνήθως διατηρώντας μία αναλογία σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα της. Οι περισσότερες γυναίκες που σκέφτονται να κάνουν αυξητική στήθους έχουν κίνητρο να βελτιώσουν το σχήμα του στήθους τους, κάτι που μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγή του όγκου, μείωση της χαλάρωσης ή βελτίωση της συμμετρίας ενώ υπάρχουν κι αυτές που έχουν υποστεί μαστεκτομή και επιθυμούν την αποκατάσταση της εικόνας τους.

Έρευνα για τις επιπτώσεις της αυξητικής στήθους στη ζωή των ασθενών, έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε αυξητική στήθους συχνά βιώνουν αυξημένη ποιότητα ζωής, βελτιωμένες συζυγικές σχέσεις και βελτιώσεις στη συνολική ικανοποίηση.

Παρά τις λίγες επιπλοκές, τα εμφυτεύματα στήθους δεν συνιστώνται για όλες τις γυναίκες. Για παράδειγμα, τα άτομα με ιστορικό λοιμώξεων του μαστού, καρκίνου, αυτοάνοσης νόσου, ορισμένες άλλες ιατρικές καταστάσεις και ευαισθησία στη σιλικόνη, καλούνται να μην επιδιώξουν την εμφύτευση μαστού. Μάλιστα, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει μία σχέση μεταξύ εμφυτευμάτων στήθους και καρκίνου.

Οι ερευνητές εντόπισαν μια σχέση μεταξύ ορισμένων εμφυτευμάτων μαστού και μιας σπάνιας μορφής καρκίνου που είναι γνωστό ως αναπλαστικό λέμφωμα μεγάλων κυττάρων (ALCL). Η συχνότητα εμφάνισης ALCL που εμφανίζεται σε άτομα με προσθετικά μαστού, κυμαίνεται από 3.800 έως 30.000 περιπτώσεις ανά 100.000 γυναίκες κάθε χρόνο.

Το 2022, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ εξέδωσε μια Ανακοίνωση για την Ασφάλεια που εφιστά την προσοχή σε μια άλλη μορφή καρκίνου - το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (SCC) - που μπορεί να εμφανιστεί στον ουλώδη ιστό που περιβάλλει τα εμφυτεύματα στήθους. Ωστόσο, δεδομένου ότι ο κίνδυνος για αυτόν τον τύπο SCC είναι χαμηλός, η FDA δεν συνιστά την αφαίρεση εμφυτευμάτων στήθους. Αντίθετα, προτείνει στα άτομα που σκέφτονται να τοποθετήσουν εμφυτεύματα στήθους να ενημερώνονται σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη των εμφυτευμάτων και να παρακολουθούν τα εμφυτεύματα για τυχόν προβλήματα.

Τέλος, από την εμφάνιση των δεδομένων που αποδεικνύουν τη σχέση μεταξύ των εμφυτευμάτων στήθους και του καρκίνου, η FDA ενίσχυσε τις απαιτήσεις ασφάλειας για τα εμφυτεύματα στήθους και ανανέωσε τις οδηγίες για τη χρήση τους.


Σχετικά Άρθρα