ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όμορφο δέρμα με την κατάλληλη διατροφή

10 Νοεμβρίου 2021, 10:00

images

Ο καθημερινός καθαρισμός της επιδερμίδας, της εξωτερικής στοιβάδας του δέρματος, και η σωστή ενυδάτωση πρωί και βράδυ με ποιοτικά προϊόντα, μπορούν να μάς βοηθήσουν σε αρκετά μεγάλο βαθμό να αποφύγουμε τις λεπτές ρυτίδες και την πρόωρη γήρανση. Αλλά αν δεν "θρέψουμε" το δέρμα εκ των έσω, δεν κάνουμε τίποτα...

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του οργανισμού μας. Το γνωρίζατε; Κι όμως έτσι είναι! Η επιφάνεια που καλύπτει φτάνει μέχρι τα δύο τετραγωνικά μέτρα (ανάλογα με τον όγκο του σώματος) και το βάρος του φτάνει μέχρι τα 12 κιλά και αποτελεί το 15% του συνολικού βάρους ενός ανθρώπου. Το δέρμα είναι το όργανο που προφυλάσσει τα υπόλοιπα από κάθε εξωτερική επίθεση καθώς είναι αδιάβροχο, αδιαπέραστο από μικροοργανισμούς και χημικές ουσίες, δεν επιτρέπει την προς τα έξω απώλεια υγρών και προστατεύει μέσω της μελανίνης που βρίσκεται στα μελανοκύτταρά του, από τη βλαπτική δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Επιπλέον, η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος γίνεται κατά κύριο λόγο μέσω του δέρματος με τα πολλά αιμοφόρα αγγεία και την εξάτμιση του ιδρώτα που βγαίνει για να δροσίσει την επιφάνεια του σώματος όταν η ζέστη είναι αφόρητη. Επίσης, το δέρμα συμμετέχει στην παραγωγή της βιταμίνης D και στις μεταβολικές επεξεργασίες ορισμένων ορμονών.

Για να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση και να δείχνει λαμπερό και υγιές, το πρώτο που χρειάζεται είναι ενυδάτωση εκ των έσω, δηλαδή νερό το οποίο θα πιούμε. Τη διαδικασία της ενυδάτωσης συμπληρώνουν τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε στην επιδερμίδα αλλά -καθώς το δέρμα είναι αδιάβροχο- τα διάφορα προϊόντα δεν μπορούν να φτάσουν μέχρι τις πιο βαθιές στιβάδες του. 

Σε επίπεδο διατροφής χρειάζεται ό,τι και ο υπόλοιπος οργανισμός. Βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες. Σε ό,τι αφορά τις τελευταίες, πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο οργανισμός μας μετατρέπει τις πρωτεΐνες που τρώμε (κρέας, ψάρια, αυγά, τυριά, όσπρια) σε δομικά στοιχεία που ονομάζονται αμινοξέα και τα επαναχρησιμοποιεί για να παράγει άλλες πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένου του κολλαγόνου και της κερατίνης που αποτελούν δομικά στοιχεία του δέρματος.

Από τις βιταμίνες, η πιο σημαντική για το δέρμα φαίνεται ότι είναι η βιταμίνη Α την οποία χρειάζονται οι πιο επάνω στιβάδες για να αντιμετωπίσουν τις "επιθέσεις" των ακτινοβολιών του ήλιου. Δεδομένου μάλιστα ότι η βιταμίνη Α ότι είναι ένα αντιοξειδωτικό, μπορεί να δώσει στο δέρμα προστασία και από το ηλιακό έγκαυμα ενώ συμβάλλει στην επούλωση τραυματισμών και φλεγμονών. 

Πολύ σημαντικές είναι επίσης οι βιταμίνες Ε και C που συντελούν στην υγεία και τη λάμψη του δέρματος και το ρόλο της ασπίδας παίζει επίσης ο ψευδάργυρος και το σελήνιο.

Ως εκ τούτου, οι ειδικοί συστήνουν -εκτός από την επαρκή κατανάλωση νερού, να τρώμε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, μια μερίδα κρέας ή ψάρι ή όσπριο την ημέρα, να προτιμάμε τα λιπαρά ψάρια, τα φυλλώδη σκούρα πράσινα λαχανικά όπως είναι το σπανάκι, τους ξηρούς καρπούς και το αβοκάντο.


Σχετικά Άρθρα