ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οίδημα στο πρόσωπο και το σώμα: Πώς να το αντιμετωπίσουμε

05 Δεκεμβρίου 2023, 10:00

images

Όταν το οίδημα (πρήξιμο) δεν οφείλεται σε κάποια νόσο αλλά είναι μία διαδικασία συχνή εξαιτίας της διατροφής, του άγχους, της ορθοστασίας και του ορμονικού κύκλου των γυναικών, τότε μπορεί να αντιμετωπιστεί με κάποια διατροφικά και όχι μόνο ...τρικ!

Ο Δεκέμβριος είναι γεμάτος γιορτές και υποχρεώσεις. Υπάρχει ως εκ τούτου, αυξημένη ανάγκη να μάς χωρούν άνετα τα ρούχα μας και να είναι το πρόσωπό μας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, χωρίς πρησμένα μάτια και οιδήματα σε άλλα σημεία. Για να το επιτύχουμε αυτό αρκεί να προσέχουμε τα παρακάτω:

- Να πίνουμε αρκετό νερό αλλά χωρίς υπερβολές. Κατακράτηση γίνεται τόσο όταν δεν πίνουμε καθόλου νερό, όσο κι όταν πίνουμε υπερβολικά πολύ. Ας μείνουμε λοιπόν στη χρυσή τομή των 5-8 ποτηριών την ημέρα που για αυτήν την εποχή είναι ό,τι χρειαζόμαστε.

- Να τρώμε λαχανικά καθημερινά αλλά να προτιμάμε τα ελαφρώς βρασμένα ή ψημένα. Αν φάμε ωμά, κάτι υγιεινό και χρήσιμο, ας φροντίσουμε να είναι ένα μέτριο πιάτο και να τα καταναλώσουμε νωρίς μέσα στην ημέρα κι όχι αργά το βράδυ. Χρήσιμο είναι επίσης να τα συνδυάσουμε με κάποιο κρέας ή ψάρι και όχι με όσπρια που επίσης έχουν πολλές ίνες και μπορεί να επηρεάσουν το έντερο.

- Να αποφύγουμε την ορθοστασία και το κάθισμα με τα πόδια κάτω επί πολλές ώρες. Οι δύο αυτές στάσεις δημιουργούν τις συνθήκες για οίδημα στα πόδια. Αντιθέτως, το περπάτημα και ένα μαξιλάρι κάτω από τα πόδια όταν είμαστε ξαπλωμένοι, βοηθούν αρκετά.

- Να πηγαίνουμε τουαλέτα για ούρηση όποτε νιώσουμε την ανάγκη, χωρίς καθυστερήσεις, και να φροντίζουμε ώστε να αδειάζει εντελώς η ουροδόχος κύστη κάθε φορά.

- Να αποφεύγουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και το αλκοόλ όταν νιώθουμε πρησμένοι.

- Να κόψουμε "μαχαίρι" τους απλούς υδατάνθρακες για 1-2 ημέρες αν θέλουμε να ξεπρηστούμε. Να μην φάμε δηλαδή καθόλου ζάχαρη, αρτοσκευάσματα, μακαρόνια, ρύζι, πατάτες. Να προτιμήσουμε τα ψάρια, το κοτόπουλο, τα αυγά και το γιαούρτι για αυτό το διάστημα πίνοντας ταυτόχρονα αρκετό νερό.

- Τέλος σημαντικό είναι να φροντίσουμε να είμαστε ήρεμοι και να κοιμηθούμε αρκετές ώρες.

Σχετικά Άρθρα