ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι μύκητες στα πόδια προλαμβάνονται και θεραπεύονται

24 Ιουλίου 2021, 09:00

images

Η μυκητίαση στα νύχια είναι πολύ συχνή πάθηση που εντοπίζεται κυρίως στα νύχια των ποδιών και λιγότερο των χεριών με συχνότερο "ένοχο" τον μύκητα Trichophyton rubrum.

Η ονυχομυκητίαση ξεκινά από το έξω άκρο του νυχιού και με τον καιρό επεκτείνεται προς τη ρίζα του με αποτέλεσμα σταδιακά το νύχι να αποκτά κίτρινο χρώμα, μεγαλύτερο πάχος και ευαισθησία. Εξάλλου, οι επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί των νυχιών, κυρίως από στενά παπούτσια ή πάτημα, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα αντίστοιχη κλινική εικόνα ενώ και η ψωρίαση στα νύχια παρουσιάζει τα ίδια συμπτώματα.

Όταν υπάρχει υποψία μυκητίασης, ο γιατρός μπορεί να συστήσει εργαστηριακό έλεγχο. Πρέπει δηλαδή να ληφθεί δηλαδή δείγμα από το πάσχον νύχι για μικροσκόπηση και καλλιέργεια ώστε να ταυτοποιηθεί ο  μύκητας.

Η θεραπεία της μυκητίασης των νυχιών, όταν η προσβολή του νυχιού είναι περιορισμένη, μπορεί να είναι τοπική με ειδικές λάκες που εφαρμόζονται στο νύχι για αρκετούς μήνες (6-12 μήνες), μέχρι να να βγει το νέο και υγιές νύχι. Επίσης, εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικές αλοιφές που μαλακώνουν το παθολογικό τμήμα του νυχιού, το οποίο σταδιακά αφαιρείται. Ακολουθεί τοπική αντιμυκητιασική αγωγή.

Όταν η προσβολή του νυχιού είναι εκτεταμένη, και με ενδεχόμενη προσβολή και της μήτρας του (της ρίζας του), μπορεί να χορηγηθεί αντιμυκητιασική αγωγή από το στόμα που συνδυάζεται με τοπική αγωγή για καλύτερα αποτελέσματα.

Για την πρόληψη των ονυχομυκητιάσεων οι γιατροί συστήνουν:

⦁Η έγκαιρη θεραπεία των μυκητιάσεων των μεσοδακτύλιων πτυχών και των πελμάτων.

⦁Η αποφυγή υγρασίας στα πόδια.

⦁Να μην περπατάμε ξυπόλυτοι σε κοινόχρηστους χώρους με υγρασία, όπως σε ντους και στον περιβάλλοντα χώρο πισίνας.


Σχετικά Άρθρα