ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο καλός ύπνος μάς ομορφαίνει

07 Μαΐου 2020, 16:00

images

Πολλές είναι οι θετικές επιδράσεις του ύπνου στην υγεία και τον ψυχισμό μας και ...όχι μόνο! Η ομορφιά συνδέεται άμεσα με τις ώρες και την ποιότητα του ύπνου.

Πόσες φορές δεν έχουμε πει σε κάποιον ότι δείχνει πιο "φρέσκος" μετά από μερικές ώρες απολαυστικού ύπνου; Και πόσες άλλες δεν έχουμε δει μαύρους κύκλους να δημιουργούνται κάτω από τα μάτια μας ή να έχουν "βαθύνει" οι ρυτίδες στο μέτωπό μας επειδή δεν κοιμηθήκαμε καλά; 

Το γνωρίζουμε εμπειρικά και δεν χρειάζεται να μας το πουν οι ερευνητές ότι αν κοιμόμαστε ένα 8ωρο κάθε βράδυ, θα έχουμε πιο υγιές δέρμα, πιο ξεκούραστα μάτια και καλύτερη διάθεση. Ο ύπνος έχει ωστόσο και μια άλλη, "κρυφή" για τους περισσότερους δράση:

Την ώρα που κοιμόμαστε, όλα στον οργανισμό μας αναπλάθονται και ανανεώνονται. Συμβαίνει με τα εγκεφαλικά κύτταρα, με τους μυς, το δέρμα, τις ουλές, τις φλεγμονές και τόσα άλλα. Ένας καλός, ξεκούραστος ύπνος δίνει τον χρόνο στον οργανισμό μας να "επιδιορθώσει" βλάβες, να απομακρύνει τοξίνες και να αντιμετωπίσει προβλήματα...

Και μέσα από αυτόν τον μηχανισμό, συντελεί στο να ξυπνάμε με πιο λαμπερό δέρμα, ξεκούραστα μάτια και καλύτερη διάθεση.

Αυτό συμβαίνει, όπως έχουν αποδείξει σχετικές έρευνες, επειδή κατά τη διάρκεια του ύπνου, τα κύτταρα του δέρματος ανανεώνονται και ενεργοποιείται η παραγωγή κολλαγόνου, που χαρίζει καλύτερη πυκνότητα στο δέρμα. Αντίθετα, η κακή ποιότητα ύπνου ή ο λίγος ύπνος διαταράσσουν τη διαδικασία ανάπλασης του δέρματος οδηγώντας πολλούς σε πρόωρη γήρανση.

Σχετικά Άρθρα