ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νίκη κατά των λευκών μαλλιών με ψυχολογικά... όπλα

03 Ιουλίου 2020, 09:00

images

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, με συναδέλφους τους στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, βρήκαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα μαλλιά ασπρίζουν λόγω του στρες και όχι απαραίτητα λόγω της ηλικίας. Κι όχι μόνο αυτό! Υποστηρίζουν ότι αν διώξουμε εντελώς το στρες, επανέρχονται τα μαλλιά στο αρχικό τους χρώμα. 

Οι ερευνητές μελέτησαν το ρόλο της μελανίνης και κάποιων πρωτεϊνών που δίνουν στα μαλλιά το φυσικό τους χρώμα. Για την έρευνα ζήτησαν από 14 εθελοντές να τους επιτρέψουν να μαζέψουν τρίχες από το κεφάλι τους και άλλα μέρη του σώματος. Συνέλεξαν 400 δείγματα και τα ανέλυσαν χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική απεικόνισης που ανίχνευσε τα επίπεδα χρωστικής.

Όπως φάνηκε, κάποιες από τις τρίχες ήταν γκρίζες στις άκρες και όχι στις ρίζες. Τα μαλλιά όμως μεγαλώνουν από τις ρίζες! Και αυτό δείχνει ότι τα μαλλιά είχαν γίνει γκρίζα σε κάποιο σημείο, αλλά όχι στη ρίζα. Μετά από αυτό επικοινώνησαν με τους 14 εθελοντές και τους ζήτησαν να επιστρέψουν και να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο. Οι ερευνητές μπόρεσαν να υπολογίσουν πότε περίπου τα μαλλιά ενός ατόμου είχαν αρχίσει να γκριζάρουν.

Ρώτησαν, λοιπόν, τους εθελοντές αν είχαν βιώσει άγχος κατά τη διάρκεια ή γύρω από τη στιγμή που τα μαλλιά έγιναν γκρίζα και κατέγραψαν τις απαντήσεις. Ανακάλυψαν μάλιστα ότι για ένα άτομο, το να πηγαίνει διακοπές ή απλά να σταματάει για λίγο να ζει με έντονους ρυθμούς λειτουργούσε ευεργετικά στο να ανακτήσουν το φυσικό τους χρώμα. 

Σχετικά Άρθρα