ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα αντηλιακά για καλύτερη προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες

11 Νοεμβρίου 2022, 16:00

images

Καθώς οι βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου συσσωρεύονται, τα κύτταρα του δέρματος σταματούν να λειτουργούν σωστά. Δεν είναι τυχαίο ότι με ποσοστό 4% των συνολικών καρκίνων, το μελάνωμα του δέρματος είναι ένας από τους 15 πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου στην Ευρώπη.

Ενόψει των στοιχείων αυτών, πολλές ερευνητικές ομάδες προσπαθούν να αποτρέψουν την επιβλαβή UV ακτινοβολία να φτάσει στο δέρμα των ανθρώπων αρχικά, χρησιμοποιώντας βελτιωμένα αντηλιακά, αναφέρει το Horizon: The EU Research and Innovation Magazine.  

Τα μόρια του αντηλιακού απορροφούν την ενέργεια από τους διαφορετικούς τύπους UV ακτινοβολίας, δηλαδή τις UVA και UVB. Επειδή ακριβώς το αντηλιακό απορροφά την ενέργεια, η βλαβερή ακτινοβολία δεν διεισδύει στο δέρμα και δεν προκαλεί βλάβες.

Ενώ υπάρχουν πολλά μόρια που απορροφούν την UVB, η ακτινοβολία UVA έχει μεγαλύτερο μήκος κύματος, που σημαίνει ότι διεισδύει βαθύτερα στο ανθρώπινο δέρμα. Σχηματίζει ελεύθερες ρίζες που αλληλεπιδρούν με τον ιστό του δέρματος για να σχηματίσουν ρυτίδες αλλά και μελανώματα. Μέχρι στιγμής, οι επιπτώσεις της UVA δεν είναι τόσο κατανοητές όσο αυτές της UVB.

«Η UVA είναι πιο δύσκολη να μελετηθεί», αναφέρει η Δρ Natercia Rodrigues, πρώην συνεργάτης Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) στο Πανεπιστήμιο του Warwick. Η Rodrigues εργάστηκε στο πρόγραμμα SUNNRL για να αναπτύξει ένα ασφαλές, αποτελεσματικό και μακράς διαρκείας αντηλιακό, ειδικά για την προστασία του δέρματος από την UVA.

Η ερευνήτρια ήθελε να διαπιστώσει εάν οι ικανότητες απορρόφησης της UVA ήταν ακόμα ενεργές όταν το μόριο περιλαμβανόταν σε λοσιόν και σύνθετες εμπορικές συνθέσεις. Στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων, η Rodrigues πρότεινε τον αρωματικό ανθρανιλικό μεθυλεστέρα ως πιθανό συστατικό αντηλιακού. Αυτή η οργανική ένωση απαντάται φυσικά στα σταφύλια, το γιασεμί, τα πορτοκάλια και άλλα φυτά. Χρησιμοποιείται σε αρώματα τροφίμων και στη βιομηχανία αρωμάτων και καλλυντικών λόγω του ευχάριστου αρώματος του.

Τα αντηλιακά που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά, έχουν μειονεκτήματα. Η αβοβενζόνη, για παράδειγμα, το πιο κοινό αντηλιακό μόριο στην αγορά, διαλύεται γρήγορα μόλις απορροφήσει την UVA, καθιστώντας το λιγότερο αποτελεσματικό στην πρόληψη της βλάβης του δέρματος.

Αυτή η γρήγορη διάσπαση σημαίνει ότι το τυπικό αντηλιακό δεν προσφέρει μακροχρόνια προστασία. Με την πάροδο του χρόνου, οι χημικές ουσίες στις οποίες διασπάται μπορούν επίσης να αλληλεπιδράσουν αρνητικά με άλλα μόρια στο περιβάλλον και να απειλήσουν τη βιοποικιλότητα.

Τέλος, επί του παρόντος, υπάρχουν πολλά στάδια που εμπλέκονται στην κατασκευή ενός νέου καλλυντικού προϊόντος, με πολλές δαπανηρές μελέτες στην πορεία. Η φασματοσκοπική ανάλυση του τρόπου με τον οποίο το φως αλληλεπιδρά με τα δυνητικά μόρια που μπλοκάρουν τον ήλιο, θα μπορούσε να εξοικονομήσει πολύ χρόνο.



Σχετικά Άρθρα