ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μικρές ελίτσες στο λαιμό; Γνωρίζετε ότι τις προκαλεί ιός και μπορούν να αφαιρεθούν;

03 Απριλίου 2024, 16:00

images

Την εποχή αυτή, που το καλοκαίρι ήδη είναι προ των πυλών και τα ρούχα πιο ελαφρά, αρκετός κόσμος ενδιαφέρεται να αντιμετωπίσει τις μικρές ελίτσες που παρουσιάζονται στη βάση του λαιμού... Αλλά δεν πρόκειται για ελιές (που ιατρικά ονομάζουμε σπίλους). Πρόκειται για καλοήθη μορφώματα που προκαλεί στέλεχος του ιού HPV ο οποίος "αποικίζει" το δέρμα του σώματος και προκαλεί αυτά τα αποκαλούμενα από τους γιατρούς θηλώματα...

Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποια αλοιφή ή άλλο φαρμακευτικό σκεύασμα για να απαλλαγούμε από τον HPV (είτε αφορά το δέρμα του κορμού είτε τα γεννητικά όργανα). Ο τρόπος αντιμετώπισης των θηλωμάτων, είναι η αφαίρεσή τους, είτε χειρουργικά με νυστέρι, είτε με "κάψιμο".

Ας δούμε ποιες είναι οι υπάρχουσες μέθοδοι αφαίρεσής τους:

Κρυοθεραπεία: Η κρυοθεραπεία (ή κρυοπηξία) είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους που χρησιμοποιεί υγρό άζωτο, με το οποίο ο γιατρός ψεκάζει τις βλάβες, τις παγώνουμε στους -175 έως -160 βαθμούς Κελσίου και με αυτόν τον τρόπο τις καταστρέφει. Η μέθοδος είναι ανώδυνη. Αμέσως μετά την εφαρμογή, το θήλωμα εμφανίζεται ερυθρό και ελαφρώς πρησμένο, αλλά μετά από 5-7 ημέρες ξεραίνεται και πέφτει από μόνο του.

Με Laser CO2: Η θεραπεία με το λέιζερ είναι κατάλληλη για κάθε μορφή, μέγεθος και σημείο εντοπισμού των θηλωμάτων, όπως επίσης και για κάθε τύπο δέρματος. Η εφαρμογή δεν προκαλεί αιμορραγία, ούτε καίει το δέρμα. Για την εξάλειψη των θηλωμάτων, αρκεί μόλις μία συνεδρία, ενώ δεν απαιτείται καθόλου χρόνος αποθεραπείας.

Χειρουργική αφαίρεση: Η χειρουργική αφαίρεση ενδείκνυται για τα μεγάλα θηλώματα με πολλαπλούς μίσχους. Η εφαρμογή γίνεται στον χώρο του ιατρείου με τοπική αναισθησία. Κόβονται οι μίσχοι και αποκολλώνται τα θηλώματα, χωρίς να μείνει σημάδι στο δέρμα. Αν χρειαστεί, χρησιμοποιείται διαθερμία για να σταματήσει άμεσα το αίμα (αν το θήλωμα ήταν πολύ μεγάλο ή κατά περίπτωση αν ο γιατρός χρησιμοποιεί ευθύς εξ αρχής αυτή τη μέθοδο για την αφαίρεση των θηλωμάτων).

Για να μην εμφανίζονται συνεχώς θηλώματα στο λαιμό, είναι χρήσιμο να μην φοράμε συνεχώς αλυσίδες που ταλαιπωρούν την επιδερμίδα της περιοχής και "διαδίδουν" συνεχώς τον ιό HPV. Καλό είναι να φοράμε την αλυσίδα μας για λίγες ώρες μόνο κάθε μέρα και όταν βρισκόμαστε σπίτι να την βγάζουμε. 

*Ευχαριστούμε για την ενημέρωση τον πλαστικό χειρουργό Απόστολο Γαϊτάνη.

Σχετικά Άρθρα