ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μας προστατεύουν τα περσινά αντηλιακά;

16 Ιουνίου 2020, 16:00

images

Η απάντηση είναι απλή. Αν είναι κλειστά και δεν έχουν λήξει, τότε ναι σίγουρα μας προστατεύουν σαν να τα αγοράσαμε τώρα. Αν είναι ανοιγμένα αλλά επίσης δεν έχουν λήξει, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε αλλά ίσως παρέχουν ελαφρώς μειωμένη προστασία. Κι αν είναι ανοιχτά και ληγμένα, τα πετάμε!

Παρότι η ακτινοβολία UVB είναι υπεύθυνη για τα ηλιακά εγκαύματα, η ακτινοβολία UVΑ προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος. Ως εκ τούτου, και τα δύο είδη ακτινοβολίας είναι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. 

Ο «δείκτης ηλιακής προστασίας (SPF)» που αναφέρεται πάνω στα αντηλιακά δείχνει μόνο σε ισοδύναμα επίπεδα ηλιακού εγκαύματος (ακτινοβολία UVB) και όχι σε παρόμοιες επιπτώσεις από την ακτινοβολία UVA. Τα αντηλιακά προϊόντα που προστατεύουν μόνον από την ακτινοβολία UVB είναι δυνατό να παρέχουν ψευδή αίσθηση ασφάλειας, καθώς δεν προστατεύουν το δέρμα από την επικίνδυνη ακτινοβολία UVΑ.

Δεν θα πάθουμε έγκαυμα αλλά δεν θα γλυτώσουμε ούτε την πρόωρη γήρανση του δέρματος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ομορφιά μας.

Ανάλογα με τον φωτότυπό μας λοιπόν (αν είμαστε πολύ λευκοί ή μελαχρινοί), πρέπει να χρησιμοποιούμε ειδικά τις πρώτες ημέρες της έκθεσης στον ήλιο αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας και ...όχι ληγμένα.

Τα περσινά που περίσσεψαν ίσως είναι μια φθηνή λύση, αλλά δεν προσφέρουν την προστασία που έχουμε ανάγκη. Αν λυπόμαστε τόσο πολύ να τα πετάξουμε, ας τα φυλάξουμε για χρήση ως after sun ή για τις τελευταίες ημέρες του καλοκαιριού που έχουμε ήδη μαυρίσει.

Σχετικά Άρθρα