ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η υγεία των μαλλιών στο μικροσκόπιο

22 Οκτωβρίου 2019, 12:58

images

Τα μαλλιά πέφτουν καθημερινά με μια φυσιολογική διαδικασία, η οποία γίνεται πιο έντονη κατά το φθινόπωρο και την άνοιξη.

Το αποτέλεσμα είναι ότι χάνουμε γύρω στις 100 τρίχες ημερησίως και αυτό είναι φυσιολογικό. Αν όμως ξεπεράσουμε τις 150 τρίχες ημερησίως, τότε μιλάμε για τριχόπτωση.

Ας δούμε κάποια βασικά στοιχεία για την τρίχα: Στο θύλακα που βρίσκεται μέσα στο δέρμα είναι προσκολλημένοι και καταλήγουν οι σμηγματογόνοι αδένες που εκκρίνουν το σμήγμα, ουσία που λιπαίνει τις τρίχες και το δέρμα. Άρα δέρμα πάνω από το θύλακα θα πρέπει να καθαρίζεται σχολαστικά από το σμήγμα και να αιματώνεται καλύτερα με μασάζ με μια τονωτική λοσιόν για τη διατήρηση υγιών τριχών.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η φροντίδα του τριχωτού μειώνει δραστικά την τριχόπτωση.

Η λήψη φαρμάκων, οι ορμονικές διαταραχές, η αναιμία καθώς και κληρονομική προδιάθεση, είναι υπεύθυνα για τριχόπτωση που φτάνουν μέχρι αλωπεκία.Στην περίπτωση αυτή ένας δερματολόγος ή ένας ενδοκρινολόγος είναι οι καταλληλότεροι γιατροί.

Για να καταπολεμήσουμε την τριχόπτωση υπάρχουν:

• Φαρμακευτικά σαμπουάν.

• Αμπούλες και ειδικές λοσιόν.

• Συμπληρώματα διατροφής.

Επίσης χρήσιμο είναι να μην ταλαιπωρούμε τα μαλλιά με:

• Έντονο βούρτσισμα.

• Θερμό αέρα από μπιστολάκι

• Ίσιωμα με το «ψαλίδι» μαλλιών

• Τράβηγμα προς τα πίσω των μαλλιών (αλογοουρές) .

Ειδικά στις γυναίκες η τριχόπτωση οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές και σπανιότερα στην κληρονομικότητα.

Ορμονικές διακυμάνσεις στον γυναικείο οργανισμό έχουμε κυρίως στην εγκυμοσύνη και στην εμμηνόπαυση. Η αύξηση της τεστοστερόνης προκαλεί πτώση τριχών και τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της τριχοφυΐας.

Στην περίοδο της εγκυμοσύνης τα οιστρογόνα αυξάνονται, όμως μετά τον τοκετό πέφτουν απότομα και γι’ αυτό συνήθως προκαλείται τριχόπτωση που ονομάζεται επιλόχεια.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται βέβαια να δώσετε στις βαφές των μαλλιών με οξυζενέ και αμμωνία και στις διάφορες χημικές διεργασίες στο κομμωτήριο.

Η ανδρική τριχόπτωση (ανδρογενετική αλωπεκία) είναι από την πλευρά της η πιο συχνή μορφή τριχόπτωσης και ευθύνεται για το 95% των περιπτώσεων.Η κλινική εικόνα είναι έντονη αραίωση στο μπροστινό και πάνω μέρος του κεφαλιού που ξεκινάει από την μετωπιαία γραμμή.

Συνήθως υπάρχει ένας κληρονομικός παράγοντας που μαζί με τις ανδρικές ορμόνες (αύξηση τεστοστερόνης) και τη βιολογική διαδικασία ωρίμανσης της τρίχας ,οδηγούν σ’ αυτό το αποτέλεσμα.

ΠΗΓΗ: American Academy of Dermatology

Σχετικά Άρθρα