ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η τριχόπτωση αφορά και τις γυναίκες

24 Φεβρουαρίου 2022, 16:00

images

Η εμμηνόπαυση δεν προκαλεί μόνο εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις. Περισσότερες από τις μισές γυναίκες άνω των 50 ετών θα εμφανίσουν αραίωση στα μαλλιά τους, έδειξε μια νέα μελέτη. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ένα πλήγμα στην αυτοεκτίμησή τους με σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις.

Οι Ταϊλανδοί ερευνητές, εξετάζοντας το τριχωτό της κεφαλής σχεδόν 200 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών, διαπίστωσαν ότι το 52,2% είχε κάποια αραίωση μαλλιών, μια κατάσταση που ονομάζεται γυναικεία αλωπεκία. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση αφορούσε το 60% των συμμετεχόντων και αυξήθηκε με τη σοβαρότητα της τριχόπτωσης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Δρ. Sukanya Chaikittisilpa του Πανεπιστημίου Chulalongkorn της Μπανγκόκ, μελέτησαν 178 γυναίκες που ήδη παρακολουθούνταν σε κλινική εμμηνόπαυσης. Μέτρησαν τα επίπεδα ορμονών των γυναικών, καθώς και την πυκνότητα των μαλλιών στη μέση του τριχωτού της κεφαλής, όπου αρχίζει γενικά η αλωπεκία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι,  μεταξύ εκείνων με τριχόπτωση, το 73,2% είχε ήπια απώλεια μαλλιών, το 22,6% είχε μέτρια απώλεια και το 4,3% είχε σοβαρή απώλεια μαλλιών. Εκτός από την ηλικία, ο υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος (δηλαδή η παχυσαρκία) συσχετίστηκε με αυξημένο επιπολασμό και επιδείνωση της κατάστασης.

Αν και δεν είναι σαφές ακριβώς γιατί τα μαλλιά των γυναικών στην εμμηνόπαυση αρχίζουν να αραιώνουν, η νέα έρευνα αναφέρεται στη μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων.

«Οι υποδοχείς οιστρογόνων υπάρχουν στους θύλακες των τριχών, γεγονός που υποδηλώνει τη συσχέτισή τους με την απόσυρση των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη των μαλλιών», έγραψαν οι ερευνητές. Άλλες ορμονικές αλλαγές μπορεί επίσης να επηρεάσουν τα μαλλιά του τριχωτού της κεφαλής και να επιταχύνουν την αλλαγή από τη φάση ανάπτυξης, στη φάση διατήρησης των μαλλιών.

"Ενώ η αραίωση των μαλλιών σε έναν ηλικιωμένο άνδρα θεωρείται πλέον κάτι το σύνηθες, λίγες γυναίκες είναι προετοιμασμένες για αυτό", σημείωσε η Δρ. Mary Rosser, διευθύντρια στο Ιατρικό Κέντρο Irving του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη. "Οι μητέρες σπάνια έως ποτέ μιλούν στις κόρες τους για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, επομένως, για πολλές, η αραίωση μαλλιών που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση μπορεί να είναι σοκ", πρόσθεσε η Rosser, η οποία παραπέμπει τις ασθενείς της με τριχόπτωση σε δερματολόγο.

"Η απώλεια μαλλιών στις γυναίκες ενοχοποιεί διάφορους παράγοντες, ένας από τους οποίους μπορεί να είναι η εμμηνόπαυση", πρόσθεσε η Δρ Emma Guttma , διευθύντρια του τμήματος Δερματολογίας Kimberly and Eric J. Waldman του νοσοκομείου "Όρος Σινά".

«Υπάρχουν πολλές αιτίες τριχόπτωσης – όπως αυτοάνοσες παθήσεις και προβλήματα με το ανοσοποιητικό σύστημα», κατέληξε ο Guttman. «Αλλά το ελπιδοφόρο είναι ότι υπάρχουν θεραπείες για μερικές από αυτές».



Σχετικά Άρθρα