ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η μόνιμη αναπνοή από το στόμα αλλάζει το σχήμα του προσώπου

28 September 2023, 09:00

images

Το να αναπνέουμε από το στόμα, μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τον ύπνο και την υγεία μας, αλλά και την εμφάνισή μας.

Τα ερευνητικά στοιχεία διαφέρουν σχετικά με το πόσοι άνθρωποι αναπνέουν από το στόμα τους και όχι από τη μύτη, όπως είναι το σωστό. Ωστόσο, σε τελευταία έρευνα σχεδόν το 61% των ανθρώπων δήλωσαν ότι αναπνέουν από το στόμα, ενώ μελέτες εκτιμούν ότι από 11% έως 56% των παιδιών, αναπνέουν επίσης από εκεί.

Επιπλέον, το να αναπνέουμε σε μόνιμη βάση από το στόμα και όχι από τη μύτη, μπορεί να οδηγήσει σε μία σειρά προβλημάτων υγείας, δηλαδή χρόνια κόπωση, δυσλειτουργία των πνευμόνων και πεπτικά προβλήματα. Αλλά ενώ η στοματική αναπνοή μπορεί να προκαλέσει αυτά τα προβλήματα υγείας, μπορεί επίσης να επηρεάσει το σχήμα του προσώπου.

Ο Albert Silvera, γιατρός Οδοντιατρικής Χειρουργικής με έδρα το Μπέβερλι Χιλς, δήλωσε ότι «όταν αναπνέετε από τη μύτη σας, η γλώσσα σας γεμίζει φυσικά τον χώρο του ουρανίσκου σας και ασκεί μια πίεση προς τα πάνω και προς τα έξω. Προωθεί την ανάπτυξη των οστών των γνάθων προς τα εμπρός». 

Σύμφωνα με τον Δρ. Silvera, χωρίς αυτήν την πίεση προς τα πάνω και προς τα έξω, το βάρος και η δύναμη των μυών του προσώπου, θα κάνει την άνω γνάθο να «πέσει προς τα κάτω» ή να επιμηκυνθεί. Αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει στην εμφάνιση ενός ουλικού χαμόγελου. Επιπλέον, «η κάτω γνάθος δεν αναπτύσσεται ποτέ πλήρως προς τα εμπρός και [μπορεί] να οδηγήσει σε αμβλεία γωνία της κάτω γνάθου, σύγκλιση των δοντιών και στένωση του χώρου όπου υποτίθεται ότι ακουμπά η γλώσσα». Αυτές οι αλλαγές δεν είναι απλώς ένα αισθητικό πρόβλημα.

Αντίθετα, μπορούν να οδηγήσουν σε συστολή των αναπνευστικών οδών, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο σας και οι ιατρικές επιπτώσεις της απώλειας ύπνου είναι εκτεταμένες, όταν συσσωρεύονται, με τον αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, κατάθλιψης και παχυσαρκίας να είναι οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Σχετικά Άρθρα