ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

H αυτοθεραπεία των ζώων στην υπηρεσία της ομορφιάς του ανθρώπου

03 Μαΐου 2022, 16:00

images

Η εταιρεία Seqens Cosmetics παρουσίασε στο συνέδριο In-cosmetics Global 2022 ένα νέο δραστικό συστατικό που εμπνέεται από τις πρακτικές αυτοθεραπείας των άγριων γοριλών! Πηγή έμπνευσης του παρασκευαστή καλλυντικών υπήρξαν οι γορίλες της δυτικής πεδιάδας της Αφρικής. Χάρη σε μια βάση δεδομένων σχετικά με φυτά που χρησιμοποιούνται από τα ζώα για την αυτοθεραπεία τους, η Seqens Cosmetics έχει προσδιορίσει την κατανάλωση σπόρων του φυτού (Aframomum melegueta) από τους γορίλες ως μέσο προστασίας από φλεγμονώδεις διαταραχές του μυοκαρδίου.

«Γνωρίζουμε από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 ότι ορισμένα ζώα μπορούν να βρουν ουσίες στο περιβάλλον τους που τούς επιτρέπουν να αυτοθεραπεύονται», εξηγεί η Aïna Queiroz , Επικεφαλής Καινοτομίας και Επιστημονικής Επικοινωνίας στη Seqens Cosmetics. Παρά τις τεράστιες δυνατότητες αυτής της ανακάλυψης, μέχρι στιγμής είχε μείνει ανεκμετάλλευτη στη βιομηχανία καλλυντικών.

Το δραστικό συστατικό που αναπτύχθηκε καθιστά δυνατή την ανακούφιση από το ερεθισμένο δέρμα και την επιτάχυνση της επούλωσης της χρόνιας φλεγμονής. Η διπλή κλινική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε έναντι εικονικού φαρμάκου σε ερεθισμένο δέρμα, υπογραμμίζει τη σημαντική επίδραση του συστατικού αυτού, τόσο στην επιδερμική απώλεια νερού μετά από 24 ώρες, όσο και στην ερυθρότητα και την αγγειακή κατάσταση μετά από μόλις 5 ημέρες.

Η εταιρεία ήθελε, επίσης, να καταλάβει πώς τα πρωτεύοντα επιλέγουν φυτά στο περιβάλλον τους για την αυτοθεραπεία τους. Οι υποδοχείς γεύσης είναι ζωτικής σημασίας για να σηματοδοτήσουν στο ζώο την παρουσία χρήσιμων μορίων στο φυτό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον φυτοφάγο γορίλα.

Σημειώνοντας την παρουσία αυτών των γευστικών υποδοχέων στο δέρμα, η Seqens Cosmetics αξιολόγησε την επίδραση των κόκκων Phyt'anim Grains of Paradise σε αυτό το σχετικά ανεξερεύνητο επίπεδο του δέρματος. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι το δραστικό συστατικό ρυθμίζει την έκφραση μιας πρωτεΐνης G που σχετίζεται με έναν υποδοχέα γεύσης κατά τη διάρκεια της φλεγμονής. «Αυτά τα νέα δεδομένα ανοίγουν το δρόμο για την κατανόηση του ρόλου αυτών των υποδοχέων στο επίπεδο του δέρματος και καταδεικνύουν τη σημασία της εξέτασης τους στα δερμοκαλλυντικά», καταλήγει η Seqens.

Άλλες περιπτώσεις συμπεριφοράς αυτοθεραπείας, πέρα από την κατηγορία των πρωτευόντων, διερευνώνται επί του παρόντος προκειμένου να γεννηθεί μια νέα γενιά βιο-εμπνευσμένων καλλυντικών.


Σχετικά Άρθρα