ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η αντιγήρανση έχει τα μυστικά της

25 Φεβρουαρίου 2022, 16:00

images

Η αντιγήρανση είναι ο νέος όρος για την φροντίδα προσώπου και σώματος που δεν στοχεύει μόνο στην επιφάνεια, αλλά και στην ουσία των παραγόντων που πλήττουν την ομορφιά μας καθώς τα χρόνια περνούν...

Αναφέρει ο Δρ Κωνσταντίνος Καλοκασίδης, δερματολόγος- αφροδισιολόγος. μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (ΕΛ.ΕΤ.ΕΜ):

"Ο χρόνος επιδρά στην εξωτερική μας εμφάνιση, στον καθένα διαφορετικά ανάλογα με το γενετικό μας υλικό (κληρονομικότητα) και τον τρόπο ζωής μας (έκθεση σε ήλιο , κάπνισμα, χρήση αλκοόλ, διατροφή που ακολουθούμε).

Ευτυχώς, τα σύγχρονα δερμοκαλλυντικά, τα οποία ενισχύουν και ολοκληρώνουν τις θεραπείες αντιγήρανσης που προσφέρουμε στο χώρο του ιατρείου, μπορούν να καθυστερήσουν και να επιδιορθώσουν σε μεγάλο βαθμό την φθορά του χρόνου. Η επιστημονική ομάδα που εξελίσσει θεραπείες αντιγήρανσης έχει ως προτεραιότητα να περιέχουν ενεργά δραστικά συστατικά και το τελικό προϊόν να είναι φυσικό προϊόν. Παρέχει εξατομικευμένα και στοχευμένα προϊόντα ανάλογα με τον τύπο του δέρματος που είναι υποαλλεργικά ενώ υπάρχουν και εξειδικευμένες σειρές όπως είναι η vegan. Η κοινωνική ευαισθησία επιβάλλει να είναι cruelty free δηλαδή να μην έχουν υποφέρει ζώα κατά την εξέλιξη των καλλυντικών.

Η απώλεια υγρασίας και ελαστικότητας είναι οι βασικοί παράγοντες γήρανσης, ανεξάρτητα από τον τύπο δέρματος. Όταν το δέρμα χάνει αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά, χάνει επίσης τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητά του. Αυτό οδηγεί σε ένα δέρμα λεπτό και ατροφικό, με εμφανείς λεπτές ρυτίδες ή σε ένα δέρμα παχύ και θαμπό με δυσχρωμίες και μελαχρωματικές κηλίδες (λεκέδες) και βαθύτερες ρυτίδες. Με την πάροδο του χρόνου αυτά συσσωρεύονται.

Τα αντιγηραντικά προϊόντα έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να βοηθούν το δέρμα να διατηρεί την υγρασία, να ενισχύεται η σφριγηλότητα- ελαστικότητα και να ανανεώνουν την εξωτερική στιβάδα (κερατίνη) κυρίως μέσω της απολέπισης (peeling) .

Περιέχουν μια σειρά συστατικών, όπως είναι:

• Ρετινοειδή: Ενώσεις βιταμίνης Α που βοηθούν στην ανανέωση του δέρματος μέσω της διαδικασίας της απόπτωσης (peeling). Πρέπει να εφαρμόζονται βράδυ , γι' αυτό και περιέχονται σε κρέμες και ορούς νύχτας.

*Οξέα φρούτων: Λειτουργούν με παραπλήσιο τρόπο με τα ρετινοειδή, προκαλώντας και αυτά απολέπιση (peeling). Πρέπει και αυτά να εφαρμόζονται βράδυ.

• Ασκορβικό οξύ: Ενώσεις βιταμίνης C που μειώνουν τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες ενώ προσφέρουν άμεση λάμψη στο δέρμα.

• Πεπτίδια: Βελτιώνουν την υφή του δέρματος διεγείροντας την παραγωγή κολλαγόνου. Άρα κάνουν σύσφιξη. 

• Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα εκχυλίσματα τσαγιού βοηθούν στη θρέψη του γερασμένου δέρματος και καταπολεμούν τους βλαπτικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες.

• Αντιφλεγμονώδη: Μειώνουν τις βλάβες από τον ήλιο (φωτογήρανση) και άλλους επιβαρυντικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Συμπερασματικά, τα προϊόντα αντιγήρανσης δεν μπορούν να περιγραφούν ως θεραπευτικά μέσα (φάρμακα). Είναι όμως εξαιρετικά χρήσιμα στην πρόληψη και  επιβράδυνση της γήρανσης, προσφέροντας την καλύτερη δυνατή εκδοχή του δέρματος μας ανάλογα το γενετικό μας υλικό (κληρονομικότητα), την ηλικία μας αλλά και την έκθεση μας σε επιβαρυντικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως ο ήλιος (φωτογήρανση) και βλαπτικές συνήθειες του καθημερινού μας lifestyle".

Σχετικά Άρθρα