Γιόγκα προσώπου για ομορφιά και νεανική εμφάνιση
21 Ιουλίου 2025, 10:00

Το να "σουφρώνεις", να φουσκώνεις, να ζαρώνεις και να τεντώνεις το δέρμα του προσώπου σου, μπορεί να φαίνεται αστείο, στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για μία σοβαρή υπόθεση: Τη γιόγκα προσώπου.
Αυτή η διαδεδομένη προπόνηση προσώπου περιλαμβάνει σειρά από «υπερβολικές» πόζες και επαναλαμβανόμενες κινήσεις που στοχεύουν στους μυς του προσώπου, αντικαθιστώντας τις στάσεις της παραδοσιακής γιόγκα που αφορούν όλο το σώμα, όπως το «downward dog» με το σουφρωμένο «duck face» που γνωρίζουμε από το instagram.
Δημοφιλής καθώς είναι, εφόσον δεν απαιτεί χρήματα, η γιόγκα προσώπου έχει κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με influencers και αυτοαποκαλούμενους γκουρού να υπόσχονται ένα φυσικό λίφτινγκ που έχει τη δυνατότητα να τονώσει, να ανορθώσει και να μειώσει τις λεπτές ρυτίδες.
Η επιστήμη πίσω από τη γιόγκα προσώπου
Το πρόσωπο αποτελείται από στρώσεις δέρματος, λίπους και μυών που καλύπτουν το κρανίο. Κάτω από την ανώτερη στιβάδα του δέρματος υπάρχει ένα στρώμα υποδόριων λιπωδών μαξιλαριών τα οποία βρίσκονται πάνω από τους μυς, εξήγησε η δερματολόγος Ανέτα Ρέσκο. Αυτοί οι μύες μας βοηθούν να χαμογελάμε, να μασάμε και να κάνουμε κάθε έκφραση του προσώπου.
«Το λίπος και οι μύες συνεργάζονται για να δίνουν στο πρόσωπο», δήλωσε η Ρέσκο. «Αλλά με την πάροδο του χρόνου, καθώς γερνάμε ή όταν δεν χρησιμοποιούμε αυτούς τους μυς- για παράδειγμα λόγω botox - μπορεί να ατροφήσουν. Αυτή η ατροφία μπορεί να προκαλέσει την πτώση των λιπωδών μαξιλαριών που βρίσκονται πάνω από τους μυς, δίνοντας στο πρόσωπο μία αίσθηση χαλάρωσης»
«Η ιδέα πίσω από τη γιόγκα προσώπου είναι ότι δουλεύεις κάτω από αυτό το επίπεδο, χτίζοντας τη μυϊκή στιβάδα κάτω από το λίπος», είπε ο Δρ Μουράν Άλαμ, καθηγητής Ιατρικής. Ο Άλαμ, ως δερματολόγος πραγματοποίησε μία από τις ελάχιστες γνωστές μελέτες που δοκίμασαν την πρακτική της γιόγκα προσώπου, το 2018, σε μια μικρή ομάδα μεσήλικων ενηλίκων.
Μετά από 20 εβδομάδες καθημερινών ασκήσεων διάρκειας 30 λεπτών, ομάδα δερματολόγων που αξιολόγησε τους συμμετέχοντες παρατήρησε βελτίωση στην όψη του προσώπου στους 16 συμμετέχοντες που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα.
«Το σημείο που παρατηρήσαμε τη μεγαλύτερη αλλαγή ήταν τα μάγουλα», δήλωσε ο Άλαμ. «Και αυτό έχει λογική, γιατί οι μύες των ζυγωματικών είναι από τους μεγαλύτερους στο πρόσωπο- οπότε αν τους γυμνάσεις, η ανάπτυξης τους θα είναι και πιο ορατή».
Το μασάζ στο πρόσωπο για 10 έως 15 λεπτά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πρηξίματος. Ακόμη, η αυξημένη ροή αίματος μπορεί να κάνει το δέρμα να φαίνεται πιο ροδαλό και ενυδατωμένο, αλλά αυτό το αποτέλεσμα είναι συνήθως προσωρινό.
Μπορεί η γιόγκα προσώπου να είναι επιβλαβής με κάποιο τρόπο;
Γενικά οι ασκήσεις αυτές είναι ακίνδυνες, δηλώσε ο Άλαμ. Για να προκαλέσει κάποιος ρυτίδες ή μώλωπες θα πρέπει να ασκήσει μεγάλη δύναμη που να προκαλέσει πόνο. Σε κάποιον που σκέφτεται να εντάξει τη γιόγκα στην καθημερινότητα του, ο ειδικός προτείνει να αποφεύγονται οι έντονες κινήσεις στην ευαίσθητη περιοχή κάτω από τα μάτια.
Tags: Δέρμα, ομορφιά δέρματος, Όμορφο δέρμα, Ρυτίδες, Ρυτίδες Έκφρασης