ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί κάποιες γυναίκες έχουν τριχόπτωση μετά τον τοκετό

11 September 2023, 10:00

images

Η τριχόπτωση είναι κάτι που όλοι βιώνουμε σε καθημερινή βάση, είτε το παρατηρούμε, είτε όχι. Αν και μπορεί να είναι πιο εμφανές σε όσους έχουν πιο μακριά μαλλιά, είναι φυσιολογικό να χάνουμε από 80 έως 100 τρίχες κάθε μέρα. Ο μέσος κύκλος ζωής των μαλλιών ξεκινά με μια φάση ανάπτυξης που ονομάζεται φάση αναγέννησης. Αυτή ακολουθείται από μια μεταβατική φάση και στη συνέχεια μια φάση ηρεμίας γνωστή ως τελογενής φάση. Ενώ αυτά τα 3 στάδια αφορούν στην ανάπτυξη και στην ωρίμανση της τρίχας, το εξωγενές στάδιο, το 4ο και τελευταίο, είναι όταν λαμβάνει χώρα η αποβολή της τρίχας από το τριχωτό της κεφαλής για να πάρει τη θέση της μία νέα. 

Η φάση αναγέννησης δεν είναι μόνο το πιο ενεργό αλλά και το μεγαλύτερο από τα στάδια, που διαρκεί από 3 έως 7 χρόνια ανάλογα με μεμονωμένους παράγοντες όπως η εθνικότητα, η συνολική υγεία και η φαρμακευτική αγωγή, αναφέρει η Vogue.

Εκτός από το άγχος, που αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα τριχόπτωσης, η υπερβολική τριχόπτωση εμφανίζεται συχνά σε γυναίκες που μόλις έχουν γεννήσει. 

Αν και αποτελεί ένα φαινόμενο ενοχλητικό και συχνά στενόχωρο, είναι ένα φυσιολογικό και προσωρινό χαρακτηριστικό της εμπειρίας μετά τον τοκετό. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων ισοδυναμούν με διαρκέστατη φάση ανάπτυξης, η οποία συχνά εμφανίζεται ως τριχωτό το οποίο είναι πιο πυκνό από το συνηθισμένο. Μόλις ανακάμψουν τα επίπεδα οιστρογόνων σας – συνήθως μετά τον τοκετό ή όταν τερματίσατε το θηλασμό – οι επιπλέον τρίχες προχωρούν ταχύτατα στις επόμενες 2 φάσεις και στη φάση της πτώσης, με αποτέλεσμα να πέφτουν περισσότερες τρίχες – σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 4 φορές περισσότερες από όσες είθισται να πέφτουν καθημερινά .

Εάν αντιμετωπίζετε ακραία απώλεια μαλλιών, ίσως είναι παρηγορητικό να γνωρίζετε ότι το 50% των γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναμένεται να παρουσιάσουν απώλεια μαλλιών κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ενώ μπορεί να σας βοηθήσει να γνωρίζετε ότι είναι ένα κοινότοπο φαινόμενο (και σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, προσωρινό), υπάρχουν τρόποι για να τονώσετε την ανάπτυξη και να επιβραδύνετε τη διαδικασία της πτώσης, δίνοντας τη δέουσα προσοχή στην καθημερινή φροντίδα των μαλλιών σας.

Εξάλλου η διατροφή, το σωστό λούσιμο, τα ενδεδειγμένα προϊόντα περιποίησης και κάποια συμπληρώματα διατροφής μπορούν να βοηθήσουν πολύ. Όποια γυναίκα ανησυχεί για το πρόβλημα, μπορεί να επισκεφτεί δερματολόγο ο οποίος είναι ο κατάλληλος γιατρός να της συνταγογραφήσει τα κατάλληλα προϊόντα.

Σχετικά Άρθρα