ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Φωτοδερματίτιδα: Κι όμως κάποιοι «αρρωσταίνουν» από τον ήλιο

23 Αυγούστου 2023, 16:00

images

Είναι σπάνιο αλλά συμβαίνει σε κάποιους τα καλοκαίρια: Η ηλιακή κνίδωση εμφανίζεται σε ανθρώπους με ευαισθησία στο ηλιακό φως, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εξανθήματα. 

Το πιο σύνηθες είναι να προκαλείται η φωτοδερματίτιδα από φαρμακευτικό σκεύασμα, όπως επίσης από τη χρήση καλλυντικών ή αρωμάτων που αντιδρούν στο δέρμα εάν εκτεθούμε αμέσως μετά στον ήλιο. Πάντως πάντα συνοδεύεται από από εξανθήματα, κόκκινα σπυράκια, φυσαλίδες, κόκκινες πλάκες στο δέρμα και βέβαια από κνησμό. 

Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της φωτοδερματίτιδας, είναι ανάλογη με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε σε περίπτωση που έχουμε υποστεί ηλιακό έγκαυμα. Απομακρυνόμαστε άμεσα από την ήλιο, καθαρίζουμε καλά την περιοχή με άφθονο νερό και τοποθετούμε μία δροσερή κομπρέσα στο δέρμα.

Αποφεύγουμε να βάλουμε στην περιοχή πάγο ή αντηλιακό ή οποιοδήποτε άλλο καλλυντικό που ίσως επιδεινώσει το πρόβλημα τοπικά.

Η μόνη ασφαλής οδός είναι να χρησιμοποιούμε ενυδατικές, επουλωτικές κρέμες από το φαρμακείο και εφόσον χρειαστεί, μία κορτιζονούχο κρέμα για την οποία θα συμβουλευτούμε έστω και τηλεφωνικά ένα δερματολόγο.

Σχετικά Άρθρα