ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Φωτοδερματίτιδα και φυτοφωτοδερματίτιδα στις διακοπές

20 Ιουλίου 2021, 16:00

images

Η φυτοφωτοδερματίτιδα εμφανίζεται όταν κάποιες ουσίες των φυτικών τροφίμων αλληλεπιδρούν με την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, προκαλώντας φλεγμονή και βλάβες στο δέρμα. 

H φυτοφωτοδερματίτιδα εκδηλώνεται συχνά μετά από έκθεση σε λεμόνια, κίτρα, λάιμ ή πορτοκάλια. Αλλά δεν είναι μόνον αυτά που μπορούν να την προκαλέσουν σε συνδυασμό με την έκθεση του δέρματος στον ήλιο. Τρόφιμα με ουσίες που προκαλούν ευαισθησία στον ήλιο συναντώνται πολλές ειδικά όταν το άτομο είναι ευαίσθητο... Μία από αυτές τις ουσίες είναι το ψωραλένιο, το οποίο περιέχουν τα εσπεριδοειδή και πολλά άλλα φυτά και φυτικής προελεύσεως τρόφιμα, όπως ο μαϊντανός, τα καρότα, το σέλερι, τα σύκα, το γρασίδι και διάφορα άλλα άγρια χορτάρια. Ψωραλένιο μπορεί να περιέχουν επίσης κάποια αρώματα, αλλά και φυτικά έλαια όπως το έλαιο περγαμόντου.

Τα συμπτώματα που εμφανίζονται μέσα σε 24 ώρες από την έκθεση στο ήλιο και κορυφώνονται στις 48-72 ώρες, μπορεί να είναι από ήπια ως σοβαρά. καθώς άλλοτε εμφανίζονται φουσκάλες στο δέρμα, με τον ασθενή να παραπονιέται για κνησμό και αίσθημα καύσου, κι άλλοτε με απλή ερυθρότητα και ευαισθησία στο άγγιγμα.

Όταν τα συμπτώματα υποχωρήσουν μετά από αρκετές ημέρες, το δέρμα μπορεί να μοιάζει πιο σκούρο καθώς έχει συμβεί υπερμελάγχρωση που παρατηρείται μετά την φυτοφωτοδερματίτιδα και η οποία μπορεί να διαρκέσει ακόμα και μήνες. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι η εφίδρωση, η ζέστη και η παραμονή νερού πάνω στο δέρμα κατά κανόνα επιδεινώνουν τα συμπτώματα. 

Η διάγνωση της φυτοφωτοδερματίτιδας βασίζεται στη λήψη λεπτομερούς ιστορικού και στις χαρακτηριστικές βλάβες της. Ωστόσο, έχει παρόμοια κλινική εικόνα με άλλες δερματοπάθειες, όπως η ατοπική δερματίτιδα, η μυκητίαση, το βαρύ ηλιακό έγκαυμα και το χημικό έγκαυμα. Έτσι, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει πρόσθετες εξετάσεις, όπως ειδικά δερματικά τεστ ή ακόμα και βιοψία δέρματος. Οι βλάβες της φυτοφωτοδερματίτιδας χρειάζονται προσοχή και φροντίδα για να θεραπευτούν. 

«Η σωστή αντιμετώπιση είναι σημαντική διότι υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών, όπως μολύνσεις στο δέρμα όταν διαρραγούν οι φλύκταινες», τονίζει ο Δρ Μ. Μιχελάκης, δερματολόγος- αφροδισιολόγος, και συνεχίζει: «Επειδή, όμως, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, ας φροντίσουν όλοι να σαπουνίζουν καλά τα χέρια τους όταν χειρίζονται οποιοδήποτε φυτικής προέλευσης τρόφιμο ή φυτό, ή ακόμα καλύτερα ας κάνουν τις δουλειές τους με γάντια, αν πρόκειται αμέσως μετά να εκτεθούν στον ήλιο».


Σχετικά Άρθρα