ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ερευνητές καλλιεργούν τριχοθυλάκια στο εργαστήριο

02 Νοεμβρίου 2022, 16:00

images

Ενώ η τριχόπτωση είναι απλά μέρος της καθημερινότητας πολλών ανθρώπων, ωστόσο για κάποιους αναδεικνύεται ως εξαιρετικά τραυματικό σύμπτωμα η αραίωση μαλλιών. 

Τώρα, έρευνα από την Ιαπωνία ρίχνει φως σε πιθανές νέες μεθόδους για την ανάπτυξη τριχών, που μπορεί να έχουν επιπτώσεις στη θεραπεία της τριχόπτωσης. Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances, με μια ομάδα ερευνητών από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Γιοκοχάμα να καλλιεργεί τριχοθυλάκια.

Ειδικότερα, οι ερευνητές ξεκίνησαν να δημιουργούν νέα τριχοθυλάκια in vitro (σε εργαστηριακό περιβάλλον). Αυτή είναι μία εξέλιξη που οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να ανοίξει δρόμους για καλύτερες θεραπείες τριχόπτωσης και μια σαφέστερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσονται οι θύλακες των τριχών γενικά.

Για αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εμβρυϊκά κύτταρα τρωκτικών - αυτό οφείλεται «στη μικρότερη περίοδο παραγωγής τριχών, την υψηλότερη δραστηριότητα που προκαλεί την ανάπτυξη τριχών και τη διαθεσιμότητα σε σύγκριση με τα ανθρώπινα κύτταρα»-, σύμφωνα με τη μελέτη. Η ομάδα μεγάλωσε τους άξονες των τριχών και τα τριχοθυλάκια «με σχεδόν 100% αποτελεσματικότητα», δημιουργώντας «πλήρως ώριμα τριχοθυλάκια με μακριούς άξονες τριχών», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Το σύστημά μας παρέχει μια συνεχή in vitro παρατήρηση της διαδικασίας σχηματισμού νέων τριχοθυλακίων. Έτσι, μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα πώς σχηματίζονται οι τρίχες και τι συμβαίνει όταν εφαρμόζονται ορισμένα εξωτερικά ερεθίσματα στη διαδικασία», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Junji Fukuda, PhD, καθηγητής στη σχολή Μηχανικής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Γιοκοχάμα.

«Μπορούμε επίσης να παρατηρούμε συνεχώς πώς τα μελανοσώματα οργανίδια που επεξεργάζονται και συγκρατούν χρωστικές μελανίνης μεταδίδονται στις τρίχες και χρωματίζονται, δεδομένο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατανόηση των αιτιών των γκρίζων τριχών και για την ανάπτυξη φαρμάκων για τη θεραπεία τους» πρόσθεσε.

Ο Fukuda υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης της ομάδας του προσφέρουν «σημαντική προοπτική» για τη ρύθμιση της «αρχικής διάταξης των κυττάρων σε ένα σύνολο» στην αξιοποίηση του αναγεννητικού τους δυναμικού σε αυτά τα πρώιμα στάδια της εμβρυϊκής ανάπτυξης. Τέλος, ενώ αυτή η έρευνα επικεντρώθηκε σαφώς στα κύτταρα τρωκτικών, το επόμενο βήμα θα ήταν να μοντελοποιηθεί ως διαδικασία με ανθρώπινα κύτταρα.


Σχετικά Άρθρα