ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αξιοποιώντας τις φυτικές ενώσεις στην παραγωγή καλλυντικών

05 Δεκεμβρίου 2022, 16:00

images

Σήμερα, τα περισσότερα από τα βασικά συστατικά που χρησιμοποιούνται στην ευρωπαϊκή βιομηχανία καλλυντικών, είναι συνθετικά, ζωικής προέλευσης ή λαμβάνονται από άγρια φυτά. Η παραγωγή αυτών των συστατικών, περιλαμβάνει μερικές φορές διαδικασίες που δεν είναι βιώσιμες και γίνονται όλο και λιγότερο δημοφιλείς στους καταναλωτές. 

«Τα φυτικά συστατικά χρησιμοποιούνταν πάντα στα καλλυντικά», δήλωσε ο Heiko Rischer, επικεφαλής φυτικής βιοτεχνολογίας στο VTT, ένα φινλανδικό ερευνητικό κέντρο. «Ωστόσο,  τα τελευταία χρόνια, έχει αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον για τις φυτικές ενώσεις. Οι καταναλωτές ενδιαφέρονται για πιο πράσινα και πιο βιώσιμα συστατικά».

Σε μια ξεχωριστή πρωτοβουλία για την πράσινη βιομηχανία καλλυντικών, το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο Prolific μετέτρεψε τα φυτικά υπολείμματα σε συστατικά για προϊόντα ομορφιάς. Συνολικά, η έρευνα Prolific χρησιμοποίησε μια σειρά από νέες διεργασίες για να αντλήσει χρήσιμες ενώσεις από γεωργικά απόβλητα διαφορετικών φυτικών πηγών, όπως κόκκους καφέ, μύκητες και όσπρια. «Χρησιμοποιούμε μια διαδοχική προσέγγιση», είπε η Annalisa Tassoni, επιστημονική συντονίστρια του έργου και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια στην Ιταλία.

Τελικά οι υπολειμματικές ίνες χρησιμοποιήθηκαν σε διαφορετικά στάδια παραγωγής. Τρία πρωτότυπα καλλυντικά κατασκευάστηκαν από την ελληνική συνεργαζόμενη εταιρεία COSMETIC, συμπεριλαμβανομένης μιας κρέμας προσώπου, μιας οδοντόκρεμας και ακόμη και ενός δοχείου που ήταν κατασκευασμένο από φυτικές ίνες.

«Αξιοποιούμε όλα τα μέρη των υπολειμμάτων», είπε ο Γεώργιος Τσάτσος, γενικός διευθυντής της COSMETIC. «Αυτό φτάνει μέχρι τις ίνες που απομένουν μετά τη διαδικασία εξαγωγής».

Σημειώνεται ότι πρέπει να γίνουν αρκετά βήματα για να μπορέσουν αυτές οι πράσινες ενώσεις να φτάσουν στην αγορά καλλυντικών. Οι τεχνικές που χρησιμοποιεί η Prolific για την επεξεργασία των φυτών είναι κοντά στο να εισαχθούν στην παραγωγή καλλυντικών, αλλά οι μέθοδοι πρέπει να κλιμακωθούν έτσι ώστε οι φυτικές ενώσεις να μπορούν να ανταγωνιστούν τις συνθετικές.


Σχετικά Άρθρα