ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αντιοξειδωτικά: Υγεία και ομορφιά από μέσα προς τα έξω

05 Αυγούστου 2021, 12:29

images

Τα αντιοξειδωτικά συστατικά βοηθούν την επιφάνεια του δέρματος να προστατευθεί και να επιδιορθωθεί από περιβαλλοντικούς επιθετικούς παράγοντες όπως οι ελεύθερες ρίζες, οι υπεριώδεις ακτίνες και η ρύπανση. Όταν εισάγουμε αντιοξειδωτικά στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας μας, το δέρμα μας φαίνεται πιο όμορφο, αλλά και πιο υγιές.

Η Χριστίνα Μαρία Κυριακίδου, αναγνωρισμένη και βραβευμένη beauty journalist στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε συνέντευξη στο YgeiaWatch, μας ενημερώνει σχετικά με τα οφέλη των αντιοξειδωτικών για το πρόσωπο και μας αποκαλύπτει τα μυστικά της.

Ποια είναι τα κύρια αντιοξειδωτικά και τι οφέλη έχουν να προσφέρουν στην επιδερμίδα του προσώπου

Ρετινόλη

Η ρετινόλη είναι ένα από τα πιο γνωστά συστατικά φροντίδας του δέρματος στην αγορά. Μια μη συνταγογραφούμενη έκδοση ρετινοειδών, οι ρετινόλες, είναι παράγωγα της βιταμίνης Α που χρησιμοποιούνται κυρίως για τη θεραπεία και την πρόληψη της γήρανσης, καθώς και της ακμής. Η ρετινόλη σύμφωνα με την ειδικό, είναι καλύτερο να αποφεύγεται να χρησιμοποιείται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς μπορεί να κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο στις ακτίνες του ήλιου. Τα σκευάσματα με βάση τη ρετινόλη και τη βιταμίνη Α δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι υπεύθυνες για τη διάσπαση του κολλαγόνου του δέρματος, με αποτέλεσμα ατέλειες του δέρματος όπως ρυτίδες, σκούρες κηλίδες, λεπτές γραμμές και χαλαρό δέρμα. Η βιταμίνη C προάγει επίσης την παραγωγή κολλαγόνου. Το ασκορβικό οξύ είναι η πιο ισχυρή μορφή βιταμίνης C, είναι η πιο σταθερή και αποτελεσματική μορφή στη φροντίδα του δέρματος.

Τα αντιοξειδωτικά της βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος από τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι χρησιμοποιούμε έναν ορό δέρματος με βιταμίνη C στη θέση του αντηλιακού. Δεν μπορεί να αντικαταστήσει το SPF αφού δεν απορροφά τις ακτίνες UVA ή UVB. Ωστόσο, αν το υπεριώδες φως εισέλθει στο δέρμα, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη C μπορεί να επανορθώσει τις επιπτώσεις του στην επιδερμίδα.

Πέρα από τη ρετινόλη και τη βιταμίνη C υπάρχουν και άλλα εξίσου σημαντικά αντιοξειδωτικά για το δέρμα, αναφέρει η κ. Κυριακίδου.

Νιασιναμίδη (Β3)

Η νιασιναμίδη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βελτιώνει την υφή και τον τόνο του δέρματος.

Ρεσβερατρόλη 

Είναι μέρος μιας ομάδας ενώσεων που ονομάζονται πολυφαινόλες. Θεωρείται ότι λειτουργούν σαν αντιοξειδωτικά, προστατεύοντας το σώμα από βλάβες.

Βιταμίνη Ε

Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να είναι αποτελεσματικό στη μείωση της βλάβης UV στο δέρμα.

Συνένζυμο Q10 

Βοηθά το δέρμα να προστατευθεί σε μοριακό επίπεδο από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου και από τις ελεύθερες ρίζες.

Πολυφαινόλες

Οι πολυφαινόλες διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορούν να βοηθήσουν στην επιδιόρθωση και την προστασία μιας ποικιλίας δερματικών διαταραχών που προκαλούνται από την υπερβολική έκθεση στο υπεριώδες φως.

Η τέλεια ηλικία για εισαγωγή αντιοξειδωτικών

Σύμφωνα με την beauty expert, από την ηλικία των 18, είναι η τέλεια στιγμή να εισάγουμε αντιοξειδωτικά συστατικά στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας.

«Αυτή είναι μια καλή στιγμή για να ξεκινήσετε την προστασία των κυττάρων του δέρματος από περιβαλλοντικές επιθέσεις», σημείωσε.

Προσθέτει πως ένας ήπιος μη ενέσιμος ορός βιταμίνης C είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός όταν χρησιμοποιείται πριν από την εφαρμογή της καθημερινής αντηλιακής κρέμας. Θα βοηθήσει στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που διασπούν το κολλαγόνο, βλάπτουν τα κύτταρα και προκαλούν αποχρωματισμό.

Εάν ψάχνετε για μια προηγμένη ρουτίνα περιποίησης δέρματος, τότε ίσως είναι καλύτερο να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο ή να συμβουλευτείτε την αισθητικό σας για να σας προτείνει τι είναι καλύτερο ειδικά για εσάς. Υπάρχουν πολλές εταιρείες στην αγορά που προσφέρουν αντιοξειδωτικά σε διάφορες τιμές, αναφέρει.

Πότε καταλαβαίνουμε ότι το δέρμα μας τα χρειάζεται

Είναι καλύτερα να ξεκινήσουμε να εισάγουμε αντιοξειδωτικά στη ρουτίνα μας πριν δούμε τυχόν αποχρωματισμό του δέρματος, κηλίδες, γραμμές και ρυτίδες. Ωστόσο, τα αντιοξειδωτικά μπορούν να προστεθούν σε οποιαδήποτε στιγμή της ρουτίνα περιποίησης του δέρματος και να δημιουργήσουν μια ορατή διαφορά στο δέρμα. Τα αντιοξειδωτικά δεν είναι μόνο αυτά που μπορούμε να εφαρμόσουμε τοπικά στο δέρμα. Το δέρμα μας στο εξωτερικό είναι μια αντανάκλαση του τι συμβαίνει μέσα στο σώμα. Η εισαγωγή αντιοξειδωτικών και στη διατροφή μας ως μέρος της συνολικής υγείας, μας δίνει αυτό που αναζητάμε- υγεία και ομορφιά μέσα και έξω.

Συνδυασμός αντιοξειδωτικών

Σύμφωνα με την ειδικό μπορούμε να συνδυάσουμε αντιοξειδωτικά, αλλά πρέπει να προηγηθεί έρευνα για να γνωρίζουμε τι πρόκειται να βάλουμε στο πρόσωπό μας.  «Για παράδειγμα, μην αναμιγνύετε βιταμίνη C με νιασιναμίδη. Δεν είναι συμβατά. Αλλά, μπορείτε να συνδυάσετε  βιταμίνη C & βιταμίνη Ε μαζί - και με/χωρίς φερουλικό οξύ. Αυτά τα τρία μαζί είναι ένας πολύ ισχυρός συνδυασμός αντιοξειδωτικών!», σημειώνει.

Αντιοξειδωτικά και άλλα προϊόντα φροντίδας της επιδερμίδας

Η κ. Κυριακίδου, αναφέρει πως οποιοσδήποτε ορός στο δέρμα, θα πρέπει να ακολουθείται από ενυδατική κρέμα και αντηλιακή προστασία.

Η ενυδατική, καθώς και η αντηλιακή κρέμα είναι απαραίτητες για το δέρμα ούτως ή άλλως και επίσης, η ενυδατική κρέμα θα ενισχύσει την δράση των αντιοξειδωτικών.

Της Χριστίνας Χριστοφόρου

Σχετικά Άρθρα