ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζύγισμα: Κάθε πότε, πως και ποια ώρα της ημέρας

30 Μαΐου 2023, 16:00

images

Όποιος ακολουθεί πρόγραμμα αδυνατίσματος με τη βοήθεια διαιτολόγου- διατροφολόγου τον οποίο επισκέπτεται κάθε εβδομάδα ή κάθε 15ήμερο, δεν έχει να ωφεληθεί από τις παρακάτω πληροφορίες... Οι υπόλοιποι όμως ας τις διαβάσουν με προσοχή!

Καταρχάς υπάρχουν δύο ακραία λάθη που καλό είναι να αποφεύγουμε τις περιόδους που δεν κάνουμε δίαιτα ή κάποια προσεκτική διατροφή. Η μία είναι να ζυγιζόμαστε κάθε μέρα και η άλλη να μην ζυγιζόμαστε ποτέ! Ακόμα κι αν δεν ενδιαφέρει να παρακολουθούμε στενά το σωματικό μας βάρος, είναι χρήσιμο για ιατρικούς λόγους να ζυγιζόμαστε μία φορά το μήνα για να γνωρίζουμε που βρισκόμαστε.

Όταν πάλι μάς ενδιαφέρει να χάσουμε κάποια κιλά ή γενικά να διατηρήσουμε τα υπάρχοντα κιλά μας, τότε οι συμβουλές για το ζύγισμα από τους παγκόσμιους οργανισμούς αναφέρουν:

- Το καλύτερο είναι να ζυγιζόμαστε μία φορά την εβδομάδα.

- Το ζύγισμα πρέπει να γίνεται το πρωί, μόλις ξυπνήσουμε κι αφού πάμε στην τουαλέτα για την πρωινή ούρηση, χωρίς ρούχα και παντόφλες.

- Το ζύγισμα είναι καλό να αποφεύγεται αν το προηγούμενο βράδυ έχουμε καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ ή υδατανθράκων. Σε αυτήν την περίπτωση αφήνουμε να περάσει ένα 24ωρο ακόμα και ζυγιζόμαστε το επόμενο πρωί.

- Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις στη ζυγαριά, αφορούν τα υγρά στον οργανισμό μας και όχι το λίπος που άλλωστε έχει αυξημένο όγκο αλλά ζυγίζει λίγο.

- Τέλος το απλό ζύγισμα είναι ενδεικτικό της φυσικής μας κατάστασης. Δύο άνθρωποι του ίδιου ύψους και φύλου, με ίδια κιλά, μπορεί να έχουν εντελώς διαφορετική σύσταση. Ο ένας να έχει αυξημένο μυϊκό σύστημα κι ο δεύτερος πολύ περιττό λίπος. Οπότε η τελική αξιολόγηση πρέπει να γίνεται από ειδικό διατροφής ή γυμναστή.



Σχετικά Άρθρα