ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Χρόνια ζωής χάνουν όσοι δεν τηρούν τις οδηγίες του γιατρού για το σάκχαρο

20 Δεκεμβρίου 2020, 09:00

images

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όσα άτομα με διαβήτη δεν φροντίζουν να τηρούν την θεραπεία τους και έχουν αυξημένες τιμές γλυκόζης επί σειρά ετών, χάνουν κατά μέσο οκτώ χρόνια ζωής!

Τα ευρήματα της μελέτης υπογράφονται από τον εξειδικευμένο στη μοντελοποίηση δεδομένων Mike Stedman από το Res Consortium του Ηνωμένου Βασιλείου και τον Δρ Adrian Heald του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και συνεργάτες του. Παρουσιάστηκαν  κατά τις εργασίες του ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) που διεξήχθη διαδικτυακά.

Η μοντελοποίηση συσχετίζει τον κακό γλυκαιμικό έλεγχο και συγκεκριμένα τις υψηλότερες τιμές γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) με χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής, με τα σχετικά ποσοστά να είναι ακόμη υψηλότερα για τις γυναίκες. Η γλυκοζυλιωμένη (ή γλυκοποιημένη) αιμοσφαιρίνη (HbA1c) είναι η μορφή της αιμοσφαιρίνης που χρησιμοποιείται για να καθορίσει τη μέση τιμή γλυκόζης στο αίμα των πασχόντων από διαβήτη κατά το τελευταίο τρίμηνο.

Για την ανάλυσή τους οι ειδικοί χρησιμοποίησαν στοιχεία από εθνικά μητρώα ιατρικών δεδομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ αυτών την εθνική βάση για τον Έλεγχο του Διαβήτη και τα δημοσιευμένα ποσοστά θνητότητας πασχόντων από όλα τα αίτια το διάστημα 2015-2017, μαζί με πληροφορίες για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών Ερευνών και τα ποσοστά θνητότητας του γενικού πληθυσμού.

Πήραν επίσης δεδομένα για 41,3 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων 217.000 πάσχοντες με διαβήτη τύπου 1 και 2,5 εκατομμύρια πάσχοντες με διαβήτη τύπου 1. Και βάσει του μοντέλου τους υπολόγισαν το προσδόκιμο ζωής πασχόντων από διαβήτη τύπου 1 και 2 στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και τα συνολικά «χαμένα χρόνια ζωής».

Η ανάλυση έδειξε ότι το μέσο άτομο με διαβήτη τύπου 1 (που σήμερα είναι 42,8 ετών ) έχει προσδόκιμο ζωής άλλα 32,6 έτη φθάνοντας τα 75,4 έτη ζωής, σε σύγκριση με 40,2 έτη και 83 έτη στο σύνολο, στον αντίστοιχο ηλικιακά γενικό πληθυσμό, γεγονός το οποίο αντιστοιχεί σε 7,6 κατά μέσο όρο «χαμένα χρόνια ζωής». Το μέσο άτομο με διαβήτη τύπου 1 (65,4 ετών) έχει προσδόκιμο ζωής 18,6 έτη (ως τα 84 έτη) σε σύγκριση με 20,3 έτη (85,7 έτη) για τον αντίστοιχο ηλικιακά γενικό πληθυσμό, που αντιστοιχεί σε 1,7 έτη χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής.

Συγκριτικά με τους άνδρες, ο μέσος όρος χαμηλότερου προσδόκιμου ζωής ήταν 21% υψηλότερος για τις γυναίκες με διαβήτη τύπου 1 και 45% υψηλότερος για τις γυναίκες με διαβήτη τύπου 2.

Οι συγγραφείς τονίζουν ότι βάσει των δεδομένων στα εθνικά μητρώα το 70% των ασθενών με διαβήτη τύπου 1 και το 33% των ασθενών με διαβήτη τύπου 2 είχαν τιμή γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης άνω του 58, συνεπώς ήταν πιο ευάλωτοι.


Σχετικά Άρθρα